• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća kineska čeličana ukida 50.000 radnih mesta

Izvor Tanjug

Jedan od najvećih kineskih proizvođača čelika, Vuhan ajron end stil (Wuhan Iron and Steel), prema najavi direktora te kompanije, planira da ukine do 50.000 radnih mesta, jer zemlji više ne treba toliko čelika.

"Sektor za čelik u našoj kompaniji trenutno ima 80.000 zaposlenih, ali može da zadrži samo 30.000 njih", izjavio je Ma Guoćang, direktor Vuhona, na marginama Nacionalnog narodnog kongresa, izveštava agencija Frans pres.

Manja tražnja, damping...

Cene čelika su pale u svetlu prezasićenosti globalne ponude, a Sjedinjene Države i Evropska unija, čije su industrije čelika u velikim problemima, optužuju Kinu za prodaju ovog proizvoda na njihovim tržištima po dampinškim cenama.

Ova izjava direktora Vuhona, koji je u državnom vlasništvu, najbolje ilustruje izazove s kojima se suočava Peking nastojeći da transformiše privredu, a da istovremeno izbegne socijalne nemire, koji su anatema za državno rukovodstvo, ocenjuje francuska agencija.

"Verovatno će 40.000 do 50.000 ljudi morati da potraže druge puteve ubuduće", rekao je Ma za portal People.com.cn, koji je pokrenuo dnevni list "Pipl dejli", glasilo Komunističke partije, dodaje Frans pres.

Kineska privreda je prošle godine porasla najsporijim tempom za četvrt veka i njeni izgledi su i dalje tmurni, a vlada je prošle nedelje smanjila ciljani rast za 2016. godinu na 6,5 do 7,0 odsto sa ranije planiranih "oko sedam odsto".

Prioritet vlasti je smanjenje zaduživanja, prekapaciranosti i zaliha, kako bi zadržali rast i učinili da on bude održiv. Stoga je vlada kao jedan od ciljeva najavila smanjenje kapaciteta proizvodnje čelika do 150 miliona tona u periodu od pet godina.

Znatan deo proizvodnje je već "van stroja".

"Vuhan ajron end stil radi samo sa 70 do 75 odsto kapaciteta", rekao je Ma.

Kineski ministar za ljudske resurse i socijalnu sigurnost procenio je u februaru da će biti 1,8 miliona otkaza zbog restrukturisanja u sektorima uglja i čelika, ali nije naveo u kom vremenskom periodu se to očekuje, preneo je Frans pres.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Batak

Pa kupice nasu zelezaru i eu ce dozvoliti da iz smedereva izvoze kod njih. Nas premijer je najsposobniji na svetu. On sredjuje tajkune,zaustavlja kisu...

Sima

Ce otkupe nasu zelezaru. Samo lud narod jos veruje svom vodji.

special image