• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRILIKA: Ako se zadužimo, uštedećemo 800 miliona €

Izvor Beta

Bankar Slavko Carić smatra da je sada dobra prilika da Srbija refinansira devizni javni dug i otplaćuje ga po veoma povoljnijim kamatnim stopama. Tako bi se za godinu dana uštedelo četiri puta više nego što se dobilo kresanjem penzija.

Komentarišući najnovije odluke Evropske centralne banke (ECB), predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić Carić je na sajtu Erste banke objavio da te mere pogoduju jedino onima koji žele da uzimaju pozajmice jer zaduživanje nikada u Evropi nije bilo povoljnije.

Dobro i građanima

Carić je ukazao i da su građani Srbije takođe u prilici da kroz izuzetno povoljno zaduživanje dođu do dodatnih sredstava i tako pokrenu domaću potrošnju koja je poslednjih godina bila u drastičnom padu, a time povećaju prodaju roba i usluga.

ECB je smanjila stopu za osnovne operacije refinansiranja na nula odsto i stopu po kojoj banke mogu da drže novac u ECB sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto, a povećala je limite za kupovinu državnih obveznica Evrozone.

"Ukoliko Srbija ovu situaciju pametno iskoristi, mogle bi da se izvuku višestruke koristi", smatra Carić.

Kako je objasnio, sva preduzeća koja imaju održivi model poslovanja, sada su u mogućnosti da se dodatno zaduže zarad povećanja svojih kapaciteta, po nikada povoljnijim uslovima.

"To može, ukoliko se kanališe kroz državnu strategiju i pomoć, a samim tim dobije kritičnu masu, da dovede do novog investicionog ciklusa u Srbiji", ocenio je Carić.

Država bi, kako je naveo, morala da svoj veliki javni devizni dug, koji sada iznosi 59,5 odsto bruto nacionalnog dohotka, ili u realnom novcu 19,3 milijardi evra, da refinansira.

"Trebalo bi da se zadužimo za novih 19,3 milijardi i da s tim novim novcem, koji ćemo dobiti po istorijsko niskim kamatnim stopama, otplatimo stare, mnogo skuplje kredite. Gruba kalkulacija govori da bi tako mogli da uštedimo i do 800 miliona evra godišnje, što je daleko više od 200 miliona evra koliko smo uštedeli od ukupnog smanjenja plata i penzija u poslednjih 18 meseci", ocenio je Carić.

"Ove tri stavke, ako bi bile dobro koordinisane od strane Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, mogle bi da dovedu do ozbiljnog rasta ekonomije Srbije, kao i broja zaposlenih", istakao je Carić.


Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko

Sve i da je ovo tacno, nema kod nas mozgova sposobnih da izvedu takvu operaciju. Ili mozda ima ali ce traziti izvestan procenat za svoje usluge!

Mikan

Sto dalje od nas krvopije, jedan Boza derikoza nam je bio i vise nego dovoljan!

Evolution

Samo vi uzmite pa ceko vas .... za par godina ... More mars,gori su od zelenasa

special image