Umesto lečenja dali mu volan - 150 mrtvih

Jedan lekar je predložio da nemački pilot Andreas Lubic, koji je pre godinu dana namerno srušio avion Džermanvingsa u francuskim Alpima, bude podvrgnut lečenju u psihijatrijskoj ustanovi, kaže istraga.

1
A- A A+

Jedan lekar je predložio da nemački pilot Andreas Lubic, koji je pre godinu dana namerno srušio avion Džermanvingsa u francuskim Alpima, bude podvrgnut lečenju u psihijatrijskoj ustanovi, kaže istraga.

Francuska služba za istragu avionskih nesreća (BEA) u svom konačnom izveštaju, koji je predstavljen danas, kaže da je Lubic u decembru 2014. godine počeo da pokazuje simptome psihotično depresivne epizode i da se tokom narednih nekoliko meseci konsultovao sa nekoliko lekara.

"Ako ponovo padneš u depresiju..."

Lubic je leteo uz lekarsko uverenje u kojem je naznačeno da taj dokument postaje nevažeći ukoliko ponovo upadne u depresiju, nakon nekoliko depresivnih epizoda koje je imao od avgusta 2008. do jula 2009.

Niko od tih lekara, međutim, nije o tome obavestio vlasti niti Lubicovog poslodavca, kompaniju "Džermanvings".

Jedan od tih lekara je preporučio lečenje Lubica u psihijatrijskoj ustanovi samo dve nedelje pre tragičnog događaja.

Tužilaštvo veruje da se Lubic, koji je pre nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 2. marta 2016. na letu "Džermanvingsa" iz Španije za Nemačku zaključao u pilotsku kabinu i namerno udario avionom "erbas" u planinu, usmrtivši svih 150 ljudi koliko ih se nalazilo u letelici, preneo je Rojters.

Tužioci su pronašli dokaze da je Lubic, koji je imao i problema sa vidom i možda se bojao da ne izgubi posao, istraživao o samoubilačkim metodama i krio svoju bolest od poslodavca.

BEA navodi i da njegovo metalno stanje nije izazivalo nikakvu zabrinutost kod pilota koji su leteli sa njim.

U izveštaju francuske službe se, međutim, ukazuje na "nedostatak jasnih smernica u nemačkim propisima" o tome kada pretnja po javnu bezbednost odnosi pravagu nad zahtevima medicinske poverljivosti.

BEA je pozvala evropske vlasti da se posvete istraživanjima o nesposobnosti pilota, posebno ukoliko je reč o psihijatrijskim slučajevima, i da pooštre propise o kontroli kada se piloti koji imaju istoriju psihijatrijskih problema proglase podesnim za letenje.

Povezano

Sve vesti