MONDO/Tanjug

Optužnica protiv Čovića vraćena na dopunu

Autor:

Specijalni sud vratio je Tuzilastvu za organizovani kriminal na dopunu istrage optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba.

31
A- A A+
Nebojša Čović Foto: MN Press

U saopštenju suda se precizira da je krivično vanpretresno veće suda 25. februara donelo naredbu da tuzilastvo u roku od tri dana naloži dopunu istrage, radi boljeg razjasnjenja stanja stvari.

Dopuna istrage je naložena i da bi se ispitala osnovanost optuznice od 15. januara ove godine, "a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni ucinili krivična dela koja im se stavljaju na teret", navodi sud.

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je sudu 15. januara ispravljenu optužnicu protiv Nebojše Čovića i ostalih, nakon što je krivično vanpretresno veće suda utvrdilo da ona nije bila propisno sastavljena.

Protiv Čovića i ostalih Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo je istragu zbog sumnje da su od perioda od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba odgovornog lica i primanje mita, a u vezi posla otkupa i izgradnje nekretnina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters.

Oni su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čovic, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je uplatio je preduzeću Daki skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija.

Sporna je i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada, pa da tužilaštvo sumnja da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo skoro 18 miliona.

Povezano

Sve vesti