mondo.rs

Počeo Vaskršnji post, da li postite?

Autor:

Počeo je Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista. Da li vi postite?

21
A- A A+

  Prvi dan Časnog posta je Čisti ponedeljak, koji dolazi posle Bele nedelje. Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja.

Naravno da post ne podrazumeva samo odricanje od masne ili mrsne hrane - tokom posta se treba uzdržavati od mrsne hrane, ali i od zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela.

Post nije gladovanje, ni zapostavljanje trpeze, na kojoj u dane posta nema hrane životinjskog porekla, već je pre svega moralni i etički čin i izraz stvarne ljubavi prema Bogu u Sinu Božjem, koji je svojim stradanjem i životom u veri uspostavio vrednosti hrišćanstva.

Oni koji odluče da ispoštuju pravila posta, dužni su da jedu posnu hranu, bez mesa i belog mrsa, da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za pričešće koje je kruna tog odricanja.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu praznika.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti