Goran Sivački,mondo.rs

Zaslužio je i ulicu i spomenik! (FOTO, VIDEO)

Građani pokrenuli nekoliko inicijativa da bard srpske i jugoslovenske glume Dragan Nikolić dobije ulicu i spomenik u Beogradu. Pogledajte ulaz u zgradu u kojoj je živeo i šta kažu građani o ovoj ideji.

Zaslužio je i ulicu i spomenik! (FOTO, VIDEO) Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Dragan Nikolić, naš Prle, naš Urke, naš Flojd, naš Džimi Barka... otišao je, ali je tu. Likovi koje je tumačio u mnogobrojnim filmovima, serijama, u pozorištu većno će se pamtiti, a rečenice koje su izgovarali i dalje citirati u svakodnevnim razgovorima.

Najveći šmeker Beograda, kako ga mnogi opisuju, zaista jeste oslikavao duh koji je nekada krasio srpsku prestonicu.

Otud i nekoliko inicijativa građana koji žele da se Beograd i Beograđani i na ovakav način oduže Draganu Gagi Nikoliću.

Prva inicijativa je da ulica na Vračaru u kojoj je živeo, a reč je o ulici Ivana Đaje dobije njegovo ime. Ivan Đaja je bio srpski akademik, biolog i fiziolog, rektor Univerziteta u Beogradu i svakako je da i on zaslužuje ulicu u Beogradu.

Druga inicijativa je, a pokrenulo je Gagino društvo iz kafića "Talija" na Vračaru, jeste da parkić ili pjaceta u Mutapovoj ulici, odakle vodi prolaz za Nevesinjsku dobije ime po legendarnom glumcu.

Pokretači peticije ističu da je taj parkić sada prilično neuređen i da bi, ako se gradski oci saglase, mogao da dobije potpuno novo ruho.

Kasnije bi, predlažu, tu mogao da bude podignut i spomenik Draganu Nikoliću, možda u kostimu nekog od njegovih najslavnijih likova (Prleta, Flojda...). Ideja je da taj spomenik bude urađen po uzoru na one koje imaju poznate ličnosti u mnogim svetskim metropolama, u nekoj pozi, ležerno, poput, recimo, Džona Lenona koji stoji naslonjen na zid kluba u Liverpulu.

Pogledajte šta je zabeležio reporter MONDA na Vračaru

Izvor: Mondo/ Goran Sivački


Za preimenovanje ulice i podizanje spomenika potrebno je da bude ispunjen zakonski rok, ali od ovih ideja, svakako, ne bi trebalo odustati i verujemo da će vlasti u gradu imati sluha za ove inicijative.

Građani i danas odaju poštu velikanu domaćeg filma i pozorišta. Pogledajte kako izgleda ulaz u zgradu u kojoj je živeo Dragan Nikolić sa svojom suprugom Milenom Dravić

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.