• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ničije dete" najbolji srpski film!

Izvor mondo.rs

Najbolje domaće filmsko ostvarenje za 2015. godinu je "Ničije dete" Vuka Ršumovića.

Srpska sekcija Međunarodne federacije filmskih kritičara - FIPRESCI Srbija - glasovima svojih članova izabrala je najbolje u domaćoj kinematografiji za 2015. godinu.

Nagrade se dodeljuju već 21 godinu, a biraju filmski kritičari, novinari, medijski poslenici. Ovogodišnja dodela je počela minutom ćutanja za Dragana Nikolića.

Za najbolji film proglašeno je ostvarenje Vuka Ršumovića "Ničije dete". Scenario za film "Ničije dete", koji je takođe osvojio nagradu FIPRESCI, rađen je po istinitoj priči: Malog dečaka, koji je odrastao sa vukovima, sredinom osamdesetih godina lovci slučajno pronalaze u bosno-hercegovačkoj šumi.


Ničije dete
Izvor: YouTube

"Divljeg dečaka" šalju za Beograd, u dom, gde se on socijalizuje, uči da hoda, govori, piše, stiče prijatelje i nakon nekoliko godina shvata da među ljudima mogu da se nađu veće zveri od vukova, jer počinje rat i raspad Jugoslavije. Sin vukova će videti ljude kako se međusobno ubijaju, ali neće osećati mržnju, niti praviti neke razlike.

U konkurenciji za najbolji domaći film u 2015. godini bili su: "Bićemo prvaci sveta", "Enklava", "Jednaki", "Za kralja i otadžbinu", "Pored mene", "Amanet", "Panama", "Igra u tami", "Bez stepenika", "Smrdljiva bajka", "Porodica", "Destinacija Srbistan" i "Ničije dete".

NAGRADE:

Najbolji film - "Ničije dete"

Najbolji scenario - Vuk Ršumović za "Ničije dete"

Najbolja muška uloga otišla je u ruke Denisa Murića iz filma "Ničije dete".

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Jelene Đokić - film "Smrdljiva bajka". Jeleni je ovo drugi put da osvaja nagradu, a na uručenju je rekla: "Nadam se da ću za sledeći angažman dobiti muški honorar".

Nagradu za nabolju režiju osvojio je Goran Radovanovic za film "Enklava".

Najbolja montaža - Andrija Zafranović za filmove "Enklava" i "Bićemo prvaci sveta".

Najbolja scenografija - Jelena Sopić za filmove "Ničije dete" i "Bićemo prvaci sveta".

Najbolja kostimografija - Vesna Teodosić za film "Za kralja i otadžbinu".

Najbolja fotografija - Milan Tvrdičić za film "Bićemo prvaci sveta".

Najbolja muzika - Milan Đurđevic za film "Panama".

Strani film (oni koji su bili u srpskim bioskopima i na festivalima) - "Divlje priče".

U konkurenciji za najbolji inostrani film prikazivan u domaćim bioskopima i festivalima 2015. godine bili su još: "Marsovac", "Noćne hronike" i "Most špijuna".

FIPRESCI je tradicionalno odredio i priznanja za životno delo, a ona su, posthumno dodeljena: Bori Stanojeviću, upravniku biblioteke Jugoslovenske kinoteke i Nebojši Popoviću, filmskom kritičaru i uredniku u RTS. Obojica su preminula prošle godine.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jokša

Sat i po vremena niko ne progovara samo gledaš sliku :-D težak film...

Neko Tamo

Denise kraljuuuu!!

OooOo

Gledao sam,ocikivao mnogo ali nissta na kraju,ne dorecen,nekompletan,fali 1000 detalja,decko nema ni 1 masnicu,ogrebotinu bolest koze,a navodno ziveo u divljini do sedme,osme godine,ideja super samo lose uradjeno,na brzaka se film i zavrsio,tako da traljavo

SERIJE