MONDO/Agencije

Velika akcija: Pali policajci, sudija...njih 46!

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je uhapšeno 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal i pranje novca. Šteta veća od sedam miliona evra.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da se uhapšeni terete da su oštetili budžete Republike Srbije, AP Vojvodine i više opstina u Srbiji za sedam miliona evra.

On je rekao da je među tim osobama i pet koje se sumnjice da su od 2009. godine do danas izvršile više krivičnih dela pranja novca i prikrivali vlasništvo nad lokalima na Zlatiboru i stanovima, iako su znali da taj novac možda potiče od prodaje narkotika.

Na pitanje da li je reč o novcu Darka Šarića, Stefanović je odgovorio da se radi o krivičnom delu pranja novca i da je novac uložen u kupovinu nekretnina, dok je načelnik SBPOK rekao da ne može da pruži više informacija jer je postupak u toku, ali da novac u svakom slučaju potiče od krijumčarenja narkotika.

Među uhapšenima je i 15 pripadnika beogradske saobraćajne policije, koji su izvršili krivično delo primanja mita, čime je pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara.

Uhapšen je i sudija za prekršaje u Guči zbog primanja mita, kao i službenica PIO fonda koja je unosila fiktivni radni staž pojedinim građanima čime je budzet oštećen za 4,5 miliona dinara.

Među uhapšenima je i bivši predsednik opštine Iđoš zbog zloupotreba prilikom izgradnje škole, kad je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine oštećen za osam miliona dinara, kao i policijski službenik u Sremskoj Mitrovici, koji je obaveštavao nelegalne trgovce duvanom o kontrolama.

Mediji javljaju da je među uhapšenima i bivši fudbaler Crvene zvezde.

Stefanović je rekao da je borba protiv korupcije veoma važna i da će policija pokazati da će svi koji to čine biti sankcionisani i snositi odgovornost.

SAOPŠTENJE POLICIJE

u saopštenju MUP-a navodi se da je uhapšeno pet osoba zbog sumnje da su od 2009. godine do danas počinili više krivičnih dela pranja novca - D.B. (48), N.O. (46), N.Ð. (51) iz Beograda, kao i odgovorno lice privrednog društva "Parket planet“ doo R.S.(36) iz Užica i Z.NJ. (43) sa Zlatibora.

Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u Tržnom centru "Vila jezero“ na Zlatiboru, stanom u Beogradu i privrednim društvom "Parket planet“ doo, iako su znali da 2.350.000 evra, kojima su kupljeni lokali, stan, kao i osnivanje i pozajmice osnivača za likvidnost privrednog društva, potiču od prodaje kokaina i ostalih narkotika i da postoji opasnost od njihovog oduzimanja u postupku pred nadležnim državnim organima.

Na taj način ostvarili su protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Srbije za oko 290 miliona dinara, odnosno oko 2,3 miliona evra.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još jedne osobe.

Takođe, uhapšeno je i 16 policijskih službenika Uprave saobraćajne policije u Beogradu, zbog sumnje da su od septembra do decembra prošle godine počinili više krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Osumnjičeni policajci su, kako se sumnja, od učesnika u saobraćaju zahtevali i primali novac u različitim novčanim iznosima u kontinuitetu, kako im za uzvrat ne bi podnosili prekršajne prijave za počinjeni prekršaj.

Sektor unutrašnje kontrole evidentirao je 340 situacija u kojima su obezbeđeni dokazi vezani za inkriminaciju tih krivičnih dela, kojima je republičkom budžetu naneta šteta od oko tri miliona dinara.

Uhapšen je i policijski službenik Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Sremska Mitrovica, B.T. (36), zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Sumnja se da je od 2014. godine do danas obaveštavao dva lica koja se bave nedozvoljenom trgovinom duvana o pretresima, kako bi blagovremeno premestili robu na drugu lokaciju.

Sumnja se i da je prilikom jednog od pretresa, 16. marta ove godine, osumnjičeni konstatovao da kod jedne od te dve osobe nije pronađen duvan, iako ga je pronašao bez potrebne poslovne dokumentacije.

Uhapšena je i bivši referent Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijale u Beogradu, S.Ć. (49) zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je tokom 2011., 2012. i 2013. godine, prekoračenjem granica ovlašćenja, u matičnu evidenciju PIO fonda unela fiktivni radni staž za sedam osiguranika, koji po važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu ispunjavali uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Tako je osiguranicima, na štetu Fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje, omogućila da na nezakonit način ostvare pravo na penziju i pribave protivpravnu imovinsku korist od oko četiri miliona dinara.

Takođe, uhapšen je i M.P., sudija za prekršaje u Guči, zbog sumnje da je primio mito, kao i odgovorno lice Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji i još tri člana te komisije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Uhapšeni Lj.M, B.G., P.N. i V.M., sumnjiče se da su od 17. septembra do 22. decembra 2009. godine u toku sprovođenja postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji, odbili ponudu drugog ponuđača u visini od oko devet miliona dinara, zbog neuobičajeno niske cene, iako je taj ponuđač u svom obrazloženju ponuđene cene detaljno obrazložio transportne troškove za lokacije na kojima se opasan otpad nalazio.

Komisija je prihvatila ponudu sa cenom od oko 15 miliona dinara, bez PDV-a, čime su postupili suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i u suprotnosti sa kriterijumom o izboru najpovoljnije ponude.

Hapšenja je bilo i u Lazarevcu, Kragujevcu, Somboru, Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Malom Iđošu, gde je uhapšen bivši fnkcioner i zaposleni u nadzornom organu na nadogradnji škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Lovćencu, zbog zloupotrebe prilikom nadogradnje učionica...

Povezano

Sve vesti