"IMAMO GA": Uhvaćen Abdeslam, terorista No1

Autor:

Salah Abdeslam, glavni osumnjičen za napade u Parizu u novembru 2015, uhvaćen je danas živ, posle 126 dana međunarodne potrage. U policijskoj raciji razmenjena vatra terorista i specijalaca, ubijen jedan terorista, uhapšena još dvojica.

16
A- A A+


U, po zlu čuvenom, briselskom naselju Molenbek u policijskoj raciji velikog opsega uhvaćen je trenutno najtraženiji svetski terorista Salah Abdeslam, čovek za koga se smatra da stoji iza krvavih napada u Parizu prošle godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

"Imamo ga", na Twitteru je potvrdio belgijski ministar za imigraciju, Teo Franken.


Belgijski premijer Šarl Mišel je na konferenciji za štampu večeras izjavio da su tokom današnje policijske operacije u naselju Molenbek uhapšena tri osumnjičena, uključujući i najtraženijeg begunca nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu, Salaha Abdeslama.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da će njegova zemlja zatražiti izručenje Abdeslama.Oland je dodao da istraga o pariskim napadima nije gotova i da će biti još hapšenja, navodi AP. Čestitao belgijskoj vladi na operaciji koja je trajala nekoliko nedelja.

Dodao je da će u subotu sazvati sastanak francuskog saveta bezbednosti, prenosi AFP, kao i da poznato da je Abdeslam imao veze sa Islamskom državom i Sirijom, javio je Rojters.

U policijskoj akciji došlo je i do pucnjave u kojoj je ranjena najmanje jedna osoba, a jedna ubijena. Svetske agencije su prenele vesti iz "policijskih izvora", da je ranjenik traženi terorista koji je uspešno bežao vlastima 126 dana.

Izvor: Youtube

Prema navodima BBC-ja, Abdeslam je ranjen u nogu, a da je ubijen drugi na listi traženih "pariskih terorista" - Alžirac Muhamed Belkaid.

Akcija je trajala i nakon hapšenja Abdeslama, tražile su se još najmanje dve osobe povezane sa teroristima. Čula se pucnjava a svetske agencije izvestile su dve velike eksplozije.

Izvor: Youtube

Belgijska policija ovoga je puta dobro odradila "popravni" jer jer glavni organizator i učesnik u terorističkom napadu u novembru u Parizu Abdeslam u utorak uspeo da izmakne poteri belgijske i francuske policije u Briselu.

Belgijanci lagali da ne jure Abdeslama

Belgijski zvaničnici su u utorak i sredu više puta negirali da je Abdeslam meta akcije.

U toj akciji ubijen je jedan od trojice islamskih terorista koji su vatrom iz "kalašnjikova" napali policiju, ali su i ranjena su četiri pripadnika snaga reda.

Belgijska televizija "RTBF" javila je, pozivajući se na izvore belgijskog tužilaštva, koji navode da su u stanu u kojem su bili opkoljeni islamski teroristi nađeni otisci prstiju odbeglog Abdeslama.

Abdeslam je i u novembru, pošto je učestvovao u pokolju 130 civila u Parizu, uspeo da pobegne policijskoj poteri i skloni se u Belgiju.

Francuska TV i radio mreža BFM je takođe javila da je kriminalistička policija u pretrazi stana u Briselu u kojem su se krili teroristi našla otiske prstiju Abdeslama na jednoj čaši.

Sve vesti