mondo.rs

Austrijski poslanik: MIGRANTI su NEANDERTALCI

Autor:

Poslanik austrijskog parlamenta rasistički napao migrante, rekavši da imaju "mentalitet neandertalca". Tražio i da se maloletnim migrantima pri registraciji obavezno bude uzet i DNK uzorak "da se ne bi pretvorili u silovatelje".

8
A- A A+

Opaska jednog austrijskog poslanika s desnice da migranti imaju "mentalitet neandertalaca" izazvala je svađu u parlamentu, a glasne proteste parlamentaraca s levice morao je svojom intervencijom da zaustavi predsednik parlamenta Norbert Hofer.

"Izbeglice koje dolaze u Austriju imaju mentalitet neandertalaca, pračoveka koji je na sreću većinom izumro", rekao Robert Lugar, šef poslaničkog kluba desničarske stranke koju je osnovao austrijsko-kanadski biznismen Frank Štronah, a po kome je i dobila ime Stranka Štronachov tim, javlja hrvatska agencija Hina.

Vođa te stranke u parlamentu je svojom primedbom pokušao obrazloži predlog da se maloletnim migrantima pri registraciji obvezno uzme DNK, tvrdeći da bi se tako spriječilo da se oni, kada odrastu, pretvore u silovatelje jer bi bili lakše otkriveni.

Predstavnici Stranke zelenih i Liberalnog foruma žestoko su napali Lugara, rekavši da se radi ne samo o krajnje rasističkoj izjavi nego i neprihvatljivom ponašanju u hramu austrijske demokratije, zbog čega je izbila svađa poslanika.

Zbog velikog broja migranata koji su prošle godine ražili azil u Austriji, austrijska vlada, koju čini koalicija dve najveće stranke, Narodna stranka (OeVP) i socijaldemokrate, početkom ove godine promenila je politiku prema migrantima i našla se među državama koje su na kraju zatvorile balkansku migrantsku rutu.

Ove godine Austrija namerava da primi tri puta manje zahteva za azil nego prošle godine jer se migrantsko pitanje našlo u središtu političke kampanje, te dovelo do jačanja krajnje desnice i manjih populističkih stranaka.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.