Uhapšena Florens Artman ispred Tribunala (VIDEO)

Autor:

Bivša portparolka Haškog Tribunala Florens Artman uhapšena je danas ispred Tribunala.

14
A- A A+

Artman je uvedena u zgradu Međunarodnog suda pravde. Ona je tu došla da prati izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja N1.

Pre hapšenja, Majke Srebrenice i udruženja žrtava su napravili obruč oko nje, ali je nakon manjeg guranja Artmanova ipak privedena.

Pošto je privedena, Artmanovoj je određen sedmodnevni pritvor.

Artman je  uhapšena jer je protiv nje podignuta optužnica koja je tereti za nepoštovanje suda.

Izvor: youtube


U novembru 2011. Tribunal je globu od 7.000 evra, kojom je zbog nepoštovanja suda kaznio Armtanovu, preinačio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje.

Artmanova je, prethodno, ignorisala dve naredbe suda da u određenom roku plati globu.

Nalog za hapšenje Artmanove, žalbeno veće Tribunala uputilo je tada vlastima Francuske, ali su one odbile da ga sprovedu, uz obrazloženje da su obavezne da međunarodnom sudu izruče samo optužene za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda.

Karla Del Ponte : Hapšenje neprihvatljivo

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je današnje hapšenje bivše porptparolke tribunala Florans Artman "neprihvatljivo". "Ne mogu da razumem da se to radi na tako važan dan kada izriču presudu Kradžiću," rekla je za AFP Del Ponte koja je sada članica Saveta UN za ljudska prava i Komisije za istragu o Siriji.


Od tada, predstavnici Tribunala su odbijali da odgovaraju na novinarska pitanja o Artmanovoj, koja je često boravila u Hrvatskoj i BiH i u medijima širom regiona kritikovala rad Tribunala.

Tribunal je Artmanovu 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 evra zato što je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Prvostepenu presudu, potvrdilo je 2012. apelaciono veće, odbacujući žalbu Artmanove, koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte (Carla).

Pošto Armtanova nije platila globu u dve rate u roku do kraja avgusta 2011, koji je određen pravosnažnom presudom, žalbeno veće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da novac uplati do 25. oktobra te godine ili da sud do 26. oktobra obavesti o razlozima zbog kojih to nije učinila.


Ona je, međutim, i to naređenje suda ignorisala.

Artmanova je, umesto toga, uputila dva pisma tadašnjem predsedniku Tribunala Patrika Robinsona (Patrick), tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsećanje da je tokom postupka protiv nje 2008. i sud prihvatio da ona nema novca da plati odbranu.

Tim pismima, Artmanova je, međutim, obavestila Tribunal da su "osobe koje su je podržavale" prikupile novac za kaznu i stavile na račun u francusku banku. Sugerisala je i da Tribunal može sam podići novac za kaznu sa tog računa.

Tribunal je, sa druge strane, insistirao da sama Artmanova na propisan način uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.

Artmanovu je Tribunal za nepoštovanje suda optužio u avgustu 2007, a ona je pred sudom odbila da se izjasni o krivici, posle čega je sudija u njeno ime u spis uveo da se ne oseća krivom.Tagovi:
Sve vesti