Kandić: PRAVEDNA presuda

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve ali i za optuženog.

74
A- A A+

Kandić je za televiziju N1 ocenila da je Karadžić kažnjen za dela za koja je znao da su se događala.

"Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina", rekla je ona. Kako je istakla, nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški tribunal.

Ova presuda je najveća prepreka za svaki pokusaj revizije, nove interpretacije onoga šta se dogodilo u Zvorniku, Sanskom mostu, Prijedoru, ocenila je ona.

Kandić je dodala i da je definitivno utvrđen genocid i da je u svim delima utvrđena diskriminatorska namera - da se stvori homogena sredina bez muslimana i Hravata.

"To su sudske činjenice i te sudske činjenice će ostati", rekla je Kandić.

Prema njenim rečima, prvi put je čula, prilikom izricanja presude da je postojalo 50 logora, kakva je situacija bila u njima i koliko je ljudi umrlo.

Kako je istakla, uvek se vodilo računa da se ne optužuju oni na visokim pozicijama kako bi se sačuvale te državne institucije.

"To otkriva da ni nakon 20 godina nema te vlasti koja hoće da kaže ono što je tačno da su državne institucije zloupotrebljene", zaključila je Kandić.

Povezano

Sve vesti