Hapšenja u Briselu i Parizu, krvavi plan Abdeslama

U Briselu je uhapšeno šest, a u Parizu jedna osoba osumnjičena za terorizam. Hapšenja i u Nemačkoj! Krvnik iz Pariza, Salah Abdeslam planirao je u Briselu samoubilački napad i višestruke pucnjave poput onih u Parizu-

7
A- A A+

 Belgijska televizijska stanica VRT je, ne navodeći izvor informacija, prenela da istražitelji veruju da su Abdeslam i još dve osobe, od kojih je jedna uhapšena zajedno sa Abdeslamom, planirali da izazovu masovne žrtve u Briselu koristeći puške i pištolje dok bi drugi izvršili samoubilačke napade.

Još jedan osumnjičeni

Istražioci su identifikovali novog osumnjičenog za kojeg veruju da je imao ulogu u bombaškim napadima u Briselu, piše belgijski dnevnik "Morgen". List navodi da je ime novog osumnjičenog Sirijac Naim al Hamed (28), a da je on bio na listi koju su bezbednosne službe drugih evropskih zemalja razmenile nakon napada u Briselu, zajedno sa Mohamedom Abrinijem, Nadžimom Lahruijem i Halidom el Bakruijem. Prema pisanju lista, Hamed je osumnjičen i za umešanost u napadima u Parizu 13. novembra prošle godine kada je poginulo 130 osoba.

"Teroristi su planirali isti scenario kao onaj u Parizu, samo što je on delimično propao", navela je juče belgijska televizija, a preneo Rojters.

Posle krvavih napada na aerodromu i metrou u Briselu, nastavljaju se hapšenja u Belgiji ali i u Francuskoj.

Belgijska policija uhapsila je sinoć šest osoba u okviru istrage o bombaškim napadima u Briselu od pre dva dana, objavila je VRT.

Novinska agencija Belga javila je da je kancelarija državnog tužioca potvrdila vest o hapšenjima. Drugi detalji za sada nisu poznati.

Policija se još uvek nije oglasila povodom ovoga, prenosi Rojters.

Dnevnik "Standard" tvrdi da je policija je uhapsila muškaraca koji se vidi na bezbednosnom snimku pored Halida El Bakrauija, osumnjičenog za samoubilački napad u briselskom metrou. Navodno, muškarac je uhapšen nakon što ga je jedan policajac prepoznao sa snimka.

Nešto ranije, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev saopštio je da je uhapšen francuski državljanin osumnjičen da je pripadao militantnoj mreži koja je planirala novi napad u Francuskoj.

Ovo hapšenje je pomoglo i "da se spreči zavera u Francuskoj koja je u odmakloj fazi", rekao je on u govoru koji je prenosila nacionalna tv, prenosi Rojters.

Osumnjičeni je uhapšen u stambenoj zdradi u pariskoj četvrti Aržantej, dodao je Kaznev.

On je kazao da za sada nema opipljivih dokaza koji ovog osumnjičenog povezuju sa napadima u Parizu iz novembra ili u Briselu.

HAPŠENJA I U NEMAČKOJ

Nemačka policija uhapsila je dve osobe za koje se sumnja da su povezane sa islamističkim bombašima-samoubicama koji su ubili 31 osobu u napadima u Briselu, objavio je danas magazin "Špigl" bez navođenja izvora.

U izveštaju se navodi da je muškarac koji je uhapšen pre dva dana nedaleko od Frankfurta primio dve SMS poruke neposredno pre bombaških napada.

U porukama je pomenuto ime Halida el Bakruija, za koga belgijska policija veruje da se razneo na briselskoj stanici metroa.

Sve vesti