• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostajaće i van terena: Ovako je govorio Krojf!

Autor Mladen Šolak

Legendarni Holanđanin ostavio je za sobom spektakularne poteze, prelepe golove, titule, igru Barse kakvu danas znamo i još mnogo toga. Uz sve to, bio je i sjajan govornik.

Osim po svom enormnom, igračkom i trenerskom uticaju na savremeni fudbal, ove nedelje preminuli Johan Krojf ostaće upamćen i po britkom jeziku i sjajnim komentarima, kojima je lako nalazio put do suštine stvari o kojima je govorio.

Čarobnjak na terenu, jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, zabavljao je javnost svojim opservacijama, kojima je pokazivao brzinu uma, koja ga nije krasila samo kad bi obuvao kopačke ili sedao na trenersku klupu.

Fudbalski revolucionar, najbolji učenik Rinusa Mihelsa i tvorac Barselone u čijoj igri danas uživamo, svojim britkim rečenicama je menjao način na koji javnost gleda tu igru i uopšte percipira fudbalere.

Holandski vizinionar, vrcavi govornik, trostruki šampion Evrope u dresu Ajaksa i prvi trener koji je vodio Barsu do kontinentalnog trona, ostavio je za sobom zaostavštinu koja ga je učinila besmrtnim i o kojoj od četvrtka govore mnogi koji su radili sa njim.

Krojfov dar za govorništvo isplivao je u prvi plan i kada je Evropa pažljivo slušala njegove poruke iz ugla komentatora. Ljudi su gledali utakmicu i zato što su znali da će imati priliku da od njega čuju ocene i objašnjenja koja će im približiti igru o kojoj mnogi misle da znaju sve ili bar dovoljno da većinu stvari sami zaključuju.

Dok je radio na televiziji, slavni Holanđanin govorio je svojim stilom, bez okolišanja i uz dozu ironije koja je njegove poruke činila još snažnijim. Primera radi, govoreći o pretvaranju mana u vrline, znao je da kaže "Svaki nedostatak ima svojih prednosti".

Isto tako, slikovito je dočaravao stilove igara reprezentacija, pa je znao da kaže i da će Italijani "iz jedne prilike postići dva gola", kao što je i otvoreno poručivao ko mu se sviđa, a ko ne. A, među onima koje nije voleo je i menadžer Mančester junajteda Luj Van Gal i niko ne može da se seti da je ikad rekao nešto lepo o njemu (Van Galovu igru nazivao je "militarističkom", pogrešnom, preterano kontrolisanom), iako su igrali zajedno u Ajaksu i poznavali se decenijama.

Nažalost, u poslednjem periodu prestao je da se pojavljuje na holandskoj televiziji, jer se žalio da su mnogi počeli da se svojevoljno zovu komentatorima, tvrdeći bez uvijanja da "samo on razume fudbal".

Pročitajte neke od najzanimljivih izjava velikog Johana Krojfa:

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

"Fudbaleri danas znaju da šutiraju samo pertlama. Ja sam mogao da šutiram unutrašnjom, pertlama i spoljnim delom kopačke." Uzasno,uzasno nezgrapan prevod. Ali uzasno. Taj sut "pertlama" se kod nas zove "puna",sut punom,punom nogom,tj. punim,celim stopalom. Mozda se na holandskom (ili mozda na engleskom) u slengu to zove sut pertlama,ali kod nas je puna. Spic-vrh,puna-celo stopalo,spoljna i unutrasnja za efe ili fels udarac,i bas kod spoljne i unutrasnje se vidi umece igraca. Inace,citati su sjajni!

Pera

Vrhunski citati, mogli bi ova naša drva iz reprezentacije malo da se obrazuju, neće da im škodi :)

mKv

Boško Đokić(košarkaški trener):"Sine ti nisi sam zato što znaš da igraš košarku,nego zato što oni(protivnička ekipa) hoće da si ti sam!"

Najnovije

Kolumnisti