Znate li priču o ovoj lepoti Beograda (FOTO)

Autor:

U šetnji pored Save nemoguće ga je ne primetiti - brod od betona - svetski raritet, u jednom trenutku našao se potopljen na rečnom dnu. Sada krasi Savski amfiteatar i uskoro otvara svoja vrata za posetioce.

11
A- A A+


Da se užurbano privode kraju radovi na brodu "Sip" koji predstavlja čudesno istorijsko nasleđe Srbije uverili smo se ovog vikenda. Brod bi, kako nam rekoše momci koji na njemu rade, za oko dva meseca trebalo da primi prve posetioce i da "novi šmek" gradu.

A priča o ovom čudesnom plovilu seže u daleku prošlost. U pitanju je nemački brod iz 1943. godine. Kada je napravljen, bio je praktično neuništiv i služio je za prevoz ranjenika.

Kako je ranije ispričao vlasnik broda Marko Malenić, brod je napravljen po nalogu Hitlera da bi sa Baltika, dok je trajao rat vršio evakuaciju ranjenika - nemačkih oficira, nazad u Nemačku. Napravljen je od betona da bi bio otporan na rečne mine, odnosno da bi prevario protivbrodske mine čiji su upaljači reagovali na metal.

U Beograd je stigao kao ratna odšteta i pretvoren je u hotel na vodi u kom su sa porodicama živeli oficiri rečne flotile - u to doba je imao 20 soba, lepa kupatila... veliki salon.

Inače, u svetu postoje samo dva broda s betonskim koritom građena za vreme Drugog svetskog rata.

brod sip, savski kej, sava, reka, beograd Foto: MONDO, Danijela Pašić

Onaj koji je ostao u Nemačkoj proglašen je nacionalnim blagom i nalazi se u muzeju u Roštoku.

Naš brod gotovo pet godina proveo je na rečnom dnu. Potonuo je u novogodišnjoj noći 2010, a od prošle godine ga preuređuje grupa mladih entuzijasta koja ga je otkupila.

Beogradski mediji prošle godine su izveštavali o neverovatnoj akciji ovih mladića - naime, četiri nedelje ronioci su izbacivali lopatama mulj iz broda da bi grdosiju od 700 tona izvukli sa dna.

Na Svetu Petku 2015, brod je isplivao sa rečnog dna i od tada traje njegovo sređivanje. Spolja već izgleda kao pravi lepotan. Prema ranijim najavama vlasnika, biće potpuno savremeno uređen, jedini će imati eko tankove za fekalije, kao i vazdušne pumpe za grejanje.

Predviđeno je da, kada ovaj istorijski raritet uskoro postane Muzej rečnog brodarstva, imaće i deo namenjen mladim talentima iz Petnice, a na njemu će štand imati i nemačka ambasada. Predviđeno je da u jednom delu broda bude i restoran.


Povezano

Sve vesti