• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre vesti: Raste i izvoz i proizvodnja

Izvor MONDO/Agencije

Izvoz porastao 12,8 odsto, a proizvodnja u februaru 14 odsto, kaže zvanična statistika.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca 2016. godine iznosila je 4,33 milijarde, što je porast od 7,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Loše: Domaći promet pada

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u februaru 2016. godine manji je u tekućim cenama za jedan odsto nego u januaru, a u stalnim cenama je veći 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa februarom prošle godine, promet je u tekućim cenama veći 10,8 odsto, a u stalnim cenama, kad se isključi inflacija, veći je 11,8 odsto. Promet robe u trgovini na malo u prva dva meseca ove godine veći je u tekućim cenama za 9,4 odsto nego u istom periodu prošle godine, a u stalnim cenama je veći 8,9 odsto.

Izvoz robe izražen u evrima imao je vrednost od 1,90 milijardi i to je povećanje od 12,8 odsto, a uvoz je bio 2,43 milijarde, što je povećanje od 4,3 odsto.

Dobre vesti dolaze i što se tiče industrijske proizvodnje u Srbiji u februaru 2016. godine. Ona je veća 14 odsto nego što je bila pre godinu dana, a u odnosu na prosek 2015. godine manja je dva odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast je bio 22,3 odsto, u rudarstvu 16,4 odsto i u prerađivačkoj industriji 10,9 odsto.

Rast proizvodnje energije bio je 20,1 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,2 odsto. Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2016. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine imale su proizvodnja električne energije, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, eksploatacija uglja i proizvodnja prehrambenih proizvoda.

Industrijska proizvodnja u prva dva meseca ove godine u poređenju sa istim periodom 2015. godine, veća je 11,3 odsto.



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image