Tanjug

Bomba i pucnji pred Vučićevu posetu Kosovu! VIDEO

Autor:

Na halu u Zubinom potoku u kojoj će se premijer Aleksandar Vučić obratiti građanima bačena eksplozivna naprava, odjekivali pucnji!

94
A- A A+

Premijer Aleksandar Vučić doputovao je jutros u Leposavić, prvu tačku njegovog obilaska najvažnijih mesta na severu Kosova u kojima žive Srbi, a posetu je otpočeo u senci teškog napada koji se dogodio rano jutros, kada je na halu u Zubinom potoku, u kojoj popodne treba da se obrati građanima, bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

Izvor: tanjug

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji boravi na Kosovu, ocenio je, u izjavi za Tanjug, da je reč o terorističkom činu i da je, prema prvim policijskim saznanjima, napad izvela grupa zasad nepoznatih lica.

Premijer je, uprkos tome, tačno po planu stigao u Leposavić, a na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Trepče Jovan Dimkić, rukovodstvo Trepče, ministri Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, direktor kancelarije za KiM Marko Djurić, kao i srpski predstavnici u kosovskoj vladi.

Nakon obraćanja rudarima i obilaska pogona flotacije, Vučić će razgovarati sa rukovodstvom Trepče.

Tokom posete planirano je da premijer obiđe manastir Banjska gde će razgovarati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

Vučić će u Banjskoj obići novi konak koji je u izgradnji.

U Kosovskoj Mitrovici obići će Zdravstveni centar gde će prisustvovati otvaranju novih prostorija odeljenja onkologije koje je finansirala vlada Republike Srbije.

On će na odeljenju hirurgije prisustvovati puštanju u rad skenera koji je takođe donacija Vlade Srbije.

Tom prilikom on će dodeliti Zdravstvenom centru, kako je najavljeno, status Kliničko-bolničkog centra.

U Kosovskoj Mitrovici premijer Vučić će obići dekanat Medicinskog fakulteta gde će razgovarati sa zaposlenima i potom ručati sa studentima.

Planirano je i da obiđe opštinu Zubin Potok.

Uoči dolaska premijera Vučića duž puteva na severu Kosova postavljeni su plakati sa likom predsednika srpske vlade i bilbordi sa porukom "Predsedniče vlade dobrodošao na srpski Kosmet".
Putevi kojima je predviđeno da se kreće premijer obezbeđuju pojačane snage kosovske policije, a već juče u Kosovskoj Mitrovici uklonjeni su svi automobili sa ulica koje vode prema Zdravstvenom centru.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocenili su da je dolazak predsednika Vlade Srbije na Kosovo i Metohiju veoma značajan kao pokazatelj da zvanični Beograd nikada neće ostaviti Srbe na Kosovu.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da Vučićeva poseta predstavlja poruku da su Vlada Srbije i zvanični Beograd adresa koja garantuje opstanak Srbima na Kosovu i Metohiji.

Marić je ocenio da je to poruka da i naši univerziteti i naši zdravstveni centri i privredni subjekti poput Trepče, svi radnici i rudari nikada neće biti ostavljeni, da se i o njima misli kao o svakom drugom garđaninu bilo kog dela centralne Srbije, rekao je Marić komentarišući dolazak premijera na sever Kosova.

Poseta premijera je veoma važna i značajna ne samo za Srbe već i za sve narode koji žive na KiM, ocenio je u saopštenju dostavljenom Tanjugu predsednik Srpske liste Slavko Simić i dodao da će ona dati dodatni podsticaj učvršćivanju mira, stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

Vučić je prethodno na Kosovu i Metohiji boravio 14. januara 2015, kada je otvorio porodilište u Pasjanu, nedaleko od Gnjilana u Kosovskom pomoravlju. Bila je to prva poseta jednog predsednika Vlade Srbije od 1999. godine Kosovskom pomoravlju. Potom je posetio Štrpce, na samom jugu KiM, na Šari, a zatim Gračanicu. U Gračanici je otkrio spomenik Kralju Milutinu, ktitoru manštira Gračanica.

Za Božić, 2014, takođe je posetio Gračanicu. U maju 2013. posetio je Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

Povezano

Sve vesti