• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Italijanka u Alžiru" ponovo u Narodnom

Izvor Tanjug

Premijerna obnova komične opere Đoakina Rosinija "Italijanka u Alžiru", pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, biće održana 6. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je na sajtu nacionalnog teatra.

 Italijanka u Alžiru u Narodnom pozorištu Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

  Naslovnu ulogu, mladu Italijanku Izabelu, pevaće mecosopran Aleksandra Angelov, alžirskog bega Mustafu tumačiće bas Nebojša Babić, njegovu ženu Elviru sopran Ivanka Raković Krstonošić, robinju Zulmu sopran Tatjana Mitić, a mladog Italijana - roba Lindora gostujući umetnik, tenor Roberto Jakini.

U ansamblu su i Pavle Žarkov (Hali) i Miroslav Markovski (Tadeo), a učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Ursule Horner obnavlja Ana Grigorović.

"Italijanka u Alžiru" premijerno je izvedena 13. juna 2007. godine, u koprodukciji sa Udruženjem "Muzikteatar" za centralnu i istočnu Evropu iz Beča i Makedonskom Operom i Baletom iz Skoplja.
Pod dirigentskom upravom Alesandra Sanđorđija iz Italije nastupili su Jadranka Jovanović (Izabela), Dragoljub Bajić (Mustafa), Snežana Savičić Sekulić (Elvira), Željka Zđelar (Zulma), Majkl Spajers (Lindoro), Vuk Matić (Hali) i Predrag Milanović (Tadeo).

Bila je to tek druga postavka u Narodnom pozorištu ove opere u dva čina koja nosi sva obeležja Rosinijevog stvaralaštva - "bujnu maštu južnjačkog melodičara, živ temperament i izvrsno poznavanje orkestra".

Prvo izvođenje 12. po redu Rosinijeve opere održano je sa velikim uspehom 22. maja 1813. godine u Pozorištu "San Benedeto" u Veneciji.

Izabelu je pevala slavna Marija Markolini, za koju je Rosini napisao većinu svojih koloraturnih meco uloga, a Mustafu - Filipo Gali.

U Narodnom pozorištu u Beogradu prvi put izvedena je 21. juna 1976. godine, pod dirigentskom upravom Borislava Pašćana i u režiji Borislava Popovića koji je uloge poverio Olgi Milošević Lačković (Izabela), Živanu Saramandiću (Mustafa), Olgi Đokić (Elvira), Dubravki Zubović (Zulma), Predragu Protiću (Lindoro), Vladimiru Jovanoviću (Alija) i Nebojši Maričiću (Tadeo).
Libreto za "Italijanku u Alžiru", koji je navodno baziran na priči o Rokselani, najmilijoj robinji sultana Selima II, napisao je Anđelo Anjeli.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE