• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sujeverni? Posetite 13. Noć muzeja!

Ovogodišnja Noć muzeja održaće se u subotu, 21. maja 2016. godine, u skladu s datumom koji je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu

Trinaest mnogima nije omiljeni broj, ali ovogodišnja Noć muzeja uhvatiće se u koštac sa njegovim (ne)slavnim nasleđem kroz mnogobrojne sadržaje koji će publici izmamiti dobro raspoloženje pokazujući da su kultura, znanje i smeh najbolji saveznici u borbi protiv sujeverja.

Kao i svake godine Noć muzeja će otvarati nove prostore za publiku, otkriti neotkriveno i ispričati dosad neispričane priče o ljudima, događajima i arhitekturi našeg grada.

Zato svim posetiocima poručujemo da dobro otvore oči u noći, 21. maja 2016.

U okviru Noći muzeja deluje Programski savet koji ove godine čine arhitekta i akademik Brana Mitrović, reditelj i gl. i od. urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik i istoričar Milan Tlačinac. Savet je usvojio koncept i odredio akcente ovogodišnje manifestacije.

Naš cenjeni arhitekta i akademik, Brana Mitrović skreće pažnju na vrednosti manifestacija kao što je Noć muzeja: "Manifestacija Noć muzeja je kroz proteklih 12. godina uvela novi pristup muzejskom i kulturnom nasleđu Srbije, a pre svega Beograda. Reke ljudi pred beogradskim muzejima i galerijama, biserima beogradske arhitekture i vrednim arhitektonskim delima nas ubeđuju u neophodnost ove manifestacije i veliku sklonost posetilaca ka prezentovanju kulturnog nasleđa na moderan način. Noć muzeja nas uverava da Beograd voli svoje muzeje i galerije i da zaslužuje osavremenjene muzejske postavke i novi pristup posetiocima".

Vajar prof. Mrđan Bajić istakao je da je Noć muzeja jedna od retko uspešnih akcija i da publici nudi dobar edukativni provod.

"Iz mnogobrojnih razloga: nedostatak programa usled manjka sredstava ili manjka kreativnosti, zbog zatvorenosti, zastarelosti i neopremljenosti izlagačkih prostora, generalno i ovde, zamiru izložbene aktivnosti osuđene na vidljivost gotovo isključivo profesionalne publike. A široka publika? Ko brine o njoj, ko intrigira, obrazuje i formira publiku kakvu imamo u oblasti filma, pozorišta i muzike. Treba li nam publika u redovima pred izložbama, kao pred Sajmom knjiga ili biletarnicama FEST, EXIT-a ili Arene. Ako nam to treba onda na tome mora da se radi", rekao je profesor Bajić.

Reditelj Nebojša Bradić od ove godine član je Programskog saveta. "Muzeji su živi onoliko koliko je živ sam naš život. Avantura noćnog razotkrivanja muzeja, galerija i arhiva predstavlja poseban izazov za publiku i stručnjake da senzibilišu kontekst vremena odakle je sve došlo, kako bi bolje razumeli vreme u kome jesmo kao i ono što će doći"

Noć muzeja je već godinama najposećenija manifestacija u oblasti kulture koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom i održava se u Beogradu kao i na teritoriji cele Srbije. Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Prijatelj 13. Noći muzeja je Mobilna telefonija Srbije, koja je sponzor manifestacije 11. put za redom.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE