Profesor Žou Vejbiao sa Univerziteta u Singapuru svetu je predstavio ljubičasti hleb, za koji tvrdi da je mnogo zdraviji od belog.

Nutricionisti tvrde da se beli hleb previše brzo vari, podiže nivo šećera u krvi i povezan je sa gojaznošću. Jednostavnije rečeno, neprijatelj je zdravog života.

Sa druge strane, profesor Vejbiao kaže da ljubičasti hleb sadrži antioksidanti koji štite od raka, vari se 20 odsto sporije nego druge vrste hleba, a napravljen je od prirodnih sastojaka. Zato neki stručnjaci smatraju da je to nova superhrana.

"Izazov je bio da probamo da promenimo formulu hleba, a da tekstura ostane ista kao kod belog hleba jer to ljudi vole", kaže profesor Vejbiao.

On je izdvojio antocijanine, prirodan plavi pigment iz crnog prinča, i to dodao hlebu, a izostavio je skrobna jedinjenja.

Dodavanjem antocijanina ne dobija se samo ljubičasta boja hleba - zbog hemijske reakcije sa enzimima skroba iz brašna, na ovaj način se usporava varenje za 20 odsto.

Osim toga, kada se hleb ispeče na 200 stepeni Celzijusovih, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano.

Antocijanin je inače prirodni pigment, koji se može naći u grožđu, borovnicama i krompiru.

"Naravno, to ne znači da je ljubičasto voće superhrana", ističe profesor Vejbiao.

Studije su pokazale da antocijanini smanjuju rizik od kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, kancera, pozitivno deluju na dijabetes i gojaznost.

Kada je reč o kalorijskoj vrednosti ljubičastog hleba, profesor kaže da je ista kao i kod belog hleba. Međutim, ključna prednost ljubičastog hleba je to što usporava oslobađanje energije, tako da isti broj kalorija telo "koristi" duže vreme, objašnjava profesor.

Ljubičasti hleb još uvek se ne prodaje, ali Vejbiao pregovara sa supermarketima, pa bi se ovaj hleb možda uskoro mogao naći na policama širom sveta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.