mondo.rs

Preventivni pregledi: Nije da vas plašimo, ali...

Autor:

Sigurno ste čuli da preventivni pregledi mogu da vas sačuvaju od mnogih bolesti, čak i onih smrtonosnih. Kako takvi apeli deluju na vas i da li ćete barem danas, na Svetski dan zdravlja, učini nešto za sebe?

7
A- A A+

  Svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila, ove godine je posvećen šećernoj bolesti.

U Srbiji su tim povodom pokrenute brojne zdravstveno-promotivne i preventivne akcije u mnogim zdravstvenim ustanovama.

U Srbiji oko 470.000 osoba živi sa dijabetesom, a ako se tome doda još 40 odsto obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000.

Veliki broj osoba sa dijabetesom ne zna da ima ovu bolest, a otkriva je slučajno kada već postoje komplikacije, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, oka ili nervnog sistema.

Takođe, mnoge druge bolesti se otkrivaju "slučajno", zbog čega su preventnivni pregledi od izuzetne važnosti.

Rano otkriven karcinom dojke, kao i materice, na primer, uspešno se leči. Međutim, ako se ove bolesti otkriju u kasnijoj fazi, smrtnost je velika.

Zato se ženama savetuje da najmanje dva puta godišnje idu na ginekološke preglede, kao i da same, barem jednom mesečno, kod kuče pregledaju svoje grudi.

Muškarcima se preporučuje da redovno kontrolišu nivo holesterola i šećera u krvi, a posle poedesete godine starosti i prostatu, organe za varenje...

Takođe, i proveravanje određenih mladeža na telu može da nam spasi život.

 Verujemo da većinu ovih činjenica već znate, ali nas zanima kako to sve deluje na vas?


Iskoristite Svetski dan zdravlja i uradite nešto za sebe. 

Nna prostoru ispred upravne zgrade opštine Novi Beograd možete da razgovarate sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja "Novi Beograd", dobijete stručne savete i odgovarajući promotivni materijal.

Na štandovima učesnika posetioci će, pored dobijanja saveta i zdravstveno-edukativnog i promotivnog materijala, moći i da izmere vrednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2.

Studenti medicine okupljeni na projektu "Pronađi meru" posetiocima će proveravati indeks telesne mase i davaće savete o važnosti balansirane ishrane i fizičke aktivnosti.

U obeležavanje Svetskog dana zdravlja uključili su se i Gradski zavod za kožne i venerične bolesti i Dom zdravlja "Savski venac" svojim programima, pa pozivamo sve zainteresovane sugrađane da iskoriste mogućnost i urade besplatan pregled mladeža - dermoskopiju u ovim ustanovama danas od 14 do 20 časova.

Bez obzira na to da li živite i Beogradu ili ne, da li je i u vašem mestu organizovana neka akcija povodom Svetskog dana zdravlja ili ne, vi svakako, barem danas, uradite nešto zdravo.

Ovo su naši predlozi:

- Prestanite da pušite (ili barem počnite da razmišljate o tome i napravite plan u vezi sa ostavljanjem ciagreta)

- Krenite na rekreaciju (ili barem obećajte sebi da ćete nekoliko puta nedeljno ići u dugu šetnju)

- Setite se, kada sipate kupovni sok u čašu, koliko tu ima šećera, veštačkih boja, onih "E" dodataka i odustanite od tog napitka. Iscedite pomorandžu ili limun, ako vam se pije sok.

- Kada posegnete za slanikom tokom ručka, setite se kako to deluje na vaš krvni pritisak, naročito ako ste skloni gojenju ili zadržavanju tečnosti u organizmu. Umesto soli dodajte svom obroku neke druge začine: origano, bosiljak, majčinu dušicu...

- Umesto koktela i žestokih pića, odlučite se za vino ili čašu piva.

Ovo nije kraj nabrajanja šta sve možete da uradite za svoje zdravlje - sami nastavite niz, pišite nam u komentarima šta ste rešili da promenite u svojim navikama, a MONDO vam želi da u tome istrajete i BUDETE ZDRAVI I SREĆNI!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti