Aleksandra Petrovski

Sa Nemanjom šou nikada ne (pre)staje

Violinista Nemanja Radulović imao je odličan nastup sa Beogradskom filharmonijom uprkos tome što ga je voljeni instrument izdao maltene na početku. Ali brzo se snašao...

6
A- A A+


Pre 20 godina Nemanja Radulović je prvi put svirao Bruhov violinski koncert baš u Zadužbini Ilije M. Kolarca. U međuvremenu postao je svetski priznat violinista, ali se vratio u Beograd i na istom mestu imao fenomenalan nastup sa Beogradskom filharmonijom.

U okviru ciklusa Za zaljubljene japanski dirigent Eiđi Oue je uz to interpretirao Štrausovog Don Žuana koji kroz potragu za idealnom ženom prolazi kroz transformaciju ličnosti, i Patetičnu simfoniju Čajkovskog, najpoznatiju od svih šest, koja za inspiraciju ima skrivene emocije i potiskivanje osećanja kompozitora.

Nije prošlo ni 10 minuta od Nemanjinog izlaska na pozornicu, a Nišlija je imao problem s violinom zbog čega se "u letu" zamenio sa koncertmajstorom Tijanom Milošević, a ona sa koleginicom iza nje, koja do kraja nije mogla da svira. Iako na pozajmljenoj violini, Radulović je briljirao. Publika je uživala.

Simbolika

Mnogo simbolike i emocija bilo je u četvrtak uveče na Kolarcu, jer Nemanja je posle 17 godina nastupao sa Filharmonijom, a među prvim violinama bilo je čak 11 njegovih kolega sa klase. S druge strane, energični i inspirišući maestro Eiđi Oue je svoje prvo evropsko gostovanje imao baš u Beogradu, davne 1984. kada je sa američkim orkestrom nastupao pred punim Centrom Sava.

 "Hvala vam na ovakvom dočeku", obratio se Nemanja.

"Hvala tebi", uzvratio je glasno gospodin iz publike i dobio gromoglasan aplauz.

Kada se Kolarac utišao, violinista je nastavio:

"Kada vas ovako vidim imam utisak da se onaj poslednji koncert koji smo svirali se samo produžio", izgleda da se malo zbunio i ostao bez reči, te je samo dodao "a sada da sviram".

Usledilo je veliko finale njegovog solo nastupa, koji je nagrađen dugim aplauzom od svih prisutnih.

"Šta posle ovoga slušati?"

"Znači, ludilo mozga."

"Čini mi se kao da je trajalo pet minuta."

To su samo neki od komentara na nastup Nemanje Radulovića sa Beogradskom filharmonijom, koji smo u četvrtak uveče čuli na Kolarcu.

Dobra vest za sve poštovaoce ovog vrsnog violiniste je da će u gradu u kome je odrastao osim 8. aprila nastupati i četiri dana kasnije, kada će se na sceni Kolarca pojaviti stari i novi, mali i veliki muzičari, okupljeni u jedinstveni Ansambl violinista i kamerni orkestar Majstori gudači. Na programu će biti dela Baha, Hačaturijana, Šostakoviča, Fibiha... u izvođenju bivših učenika prof. Dejana Mihailovića. Kao solisti će nastupiti Nemanja Radulović i Tijana Milošević a od mladih violinista Dunja Kalamir, Anja Ovaskainen, Miona Topalović i Feđa Marković.

Nemanja Radulović će sa Beogradskom filharmonijom ponovo nastupati 3. septembra u Beogradu i tri dana kasnije u Moskvi.

Do tada... pogledajte Mondo TV intervju sa Nemanjom: Kad on zasvira "Zajdi, zajdi" i Japanci plaču.

Povezano

Sve vesti