• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS zadovoljan, ubeđuje MMF da ne poskupi struja

Izvor Beta

Povećanje cene struje u Srbiji nije predviđeno planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu, iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi.

 EPS - Nije predviđeno da struja poskupi planom poslovanja Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

V.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić, je novinarima kazao da nije predviđeno da struja u ovoj godini poskupi, jer je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara iako je bio planiran gubitak od 21,5 milijardi, ali i zbog toga što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

MMF: Razgovaraćemo

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je u februaru da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

"U Evropi je trend pada cene struje. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, odnosno ono nije predviđeno i nadam se da neće ni biti, ali kako će se situacija odvijati na tržištu niko ne može da proceni", naglasio je Grčić.

Prema njegovim rečima ova dva razloga su ozbiljni i dovoljni argumenti za Međunarodni monetarni fond (MMF) da se ubedi da sada do poskupljena struje i približavanja ekonomskoj ceni u Srbiji ne dođe.

Struja u Srbiji poskupela je 1. avgusta 2015. za 12 odsto, a do poskupljenja je došlo posle dogovora između Vlade Srbije i MMF-a kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Pre toga struja za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

On je naveo i da EPS od 2000. godine nije uzeo ni dinar iz državnog budžeta i da se finansira iz sopstvenih sredstava, prihodima od prodaje onoga što proizvodi. Takođe je rekao da je obezbeđen kontinuirani proces proizvodenje.

OBRADOVIĆ DOBRO ZAPOČEO, ALI...

Grčić je kazao da je pred EPS-om mnogo izazova u funkcionisanju i da je neophodno da se preduzećem upravlja sa punom pažnjom i velikom posvećenošću.

Govoreći o restrukturisanju i korporativizaciji, on je kazao da je to proces koji ne traje jedan dan ili jedan mesec, već će trajati duži period i koji treba da donese korist kako EPS-u, tako i Srbiji i građanima.

"Nastavljamo da sprovodimo odluke i smernice Vlade Srbije, ali i MMF-a u tom pravcu, jer je ova Vlada prva koja ima političku volju da se reorganizuje ogroman sistem kao što je EPS", rekao je Grčić.

Zamena - "audiji" za HTZ

Grčić je kazao i da će se uštede napraviti i kroz smanjenje broja automobila i to za 1000. U narednih mesec dana biće prodato 100 automobila, a do kraja godine i ostala vozila. Po tom osnovu u ovoj godini će se uštedeti 300 miliona dinara, istakao je Grčić. Kako je kazao, prioritet je da se vozila obezbede pre svega neizostavno ljudima koji rade na terenu odnosno učestvuju u procesu proizvodnje. Zbog toga će kako je kazao i dva "audija" biti zamenjena terenskim vozilima.

On je kazao da je bivši direktor EPS-a Aleksandar Obradović (smenjen navodno zbog kupovine "audija") uz podršku i smernice Vlade Srbije uradio pozitivne stvari na organizaciji i centralizaciji kompanije.

Kako je kazao, započet je proces korporativnog upravljanja, a to je kako je ocenio, važan i dobar proces.

"Ipak, sa nekim viđenjima se ne slažem i to ćemo u narednom periodu promeniti", rekao je Grčić.

On je kazao da se u drugoj fazi reorganizacije jasnije vide pojedini propusti koji su napravljeni i već se radi na ispravljanju grešaka. Grčić je naveo da se u velikoj meri radi na otklanjaju preklapanja u organizaciji održavanja u ODS i tehničkim centrima.

On je kazao da je jedna od zamerki koje je imao odnosila na to što je mnogo novca izdvajano za konsultante. V.d. direktora EPS-a smatra da se tu mogu načiniti uštede i da se sada radi analiza gde se sve mogu napraviti uštede.

Kako je kazao, biće zadržane samo konsultantske usluge koje su predviđene u okviru saradnje sa MMF, Svetskom bankom i drugim međunarodnim institucijama, ali izvesno sa smanjenom vrednošću.

"Deo novca od ukinutih usluga biće namenjen za poboljšanje uslova rada i nabavku opreme za bezbednost i zaštitu na radu", rekao je on.

Milijarde u ukradenoj struji

Grčić je najavio i da će se raditi na sprečavanju krađe električne energije, što kako je kazao može da donese pozitivne efekte. Krađa nafte je kako je kazao, svedena na zanemarljiv procenat, a mora se raditi i na sprečavanju krađa struje. Uštede će, po tom osnovu, kako je kazao, iznositi više milijardi dinara. "To je težak posao i trudićemo se da to svedemo na zanemarivu meru jer je činjenica da krađe struje postoje i da se moraju sprečiti", rekao je Grčić. Jedan od najvažnijih ciljeva je i povećanje naplate i po tom osnovu planirano je povećanje prihoda EPS-a za oko četiri milijarde dinara u 2016. godini, istakao je Grčić.

Prema njegovim rečima, ključne uštede su planirane i u centralizovanim nabavkama, u poslovnim procesima kao što je smanjenje netehničkih gubitaka u distribuciji (ODS).

On je naveo podatak da su u poslednja četiri meseca načinjene uštede od 1, 5 milijardi kroz centralizavane javne nabavke.

Prema njegovim rečima, EPS je od izvoza električne energije zaradio 80 miliona evra.

Istakao je da očekuje da će boljim rezultatima doprineti i investicije u revitalizacije i optimizaciju rada blokova, kao i unapređenje energetske efikasnosti i započinjanje investicionih projekata.

On je pohvalio zaposlene u "Kolubari" ističući da bi se teško bez predanosti i njihovog zalaganja uspelo u tome da se u rekordnom roku ispumpa voda iz poplavljenih kopova i vrati nivo proizvodnje na nivo pre katastrofe.

"Time smo takođe uštedeli 6,5 milijardi dinara", rekao je.

Upitan da li će se prijaviti na konkurs za izbor direktora EPS-a Grčić je odgovorio da nije o tome razmišljao i da mu je sada prioritet siguran i nesmetan proces proizvodnje električne energije.

"U obavezi sam da se bavim firmom, i koliko god bio na ovom mestu, ako budem procenio da sam uspeo da napravim pomak koji je vidljiv onda ću odlučiti", rekao je Grčić.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MMMM1

Ako je tako, jel to pokazuje da Vlada Srbije i ne postoji, jer ispada da državom vlada MMF. Režim diktatora Vučića je prodao sve što je mogao. Režim diktatora Vučića je dozvolio najveća poniženja. Diktator Vučić je smanjio penzije i plate, pa dozvolio najveće otpuštanje radnika u Evropi. Struja je već poskupela previše. Kažu cena struje najniža u Evropi. A gde su plate? Idu izbori i izaberimo da ne vidimo više diktatora Vučića.

Killshot

Hahaha, Medrano cirkus. MMF nas tera da podignemi cenu struje a mi kao necemo?! 1. Ko je taj MMF da bilo sta zahteva? Srbija je nezavisna u donosenju odluka. Ako nije, onda uhapsiti Aleksanda Vucica zbog dovođenja drzave u polozaj zavisnosti (inace krivicno delo). 2. EPS ne prodaje el. energiju jer je ista javno dobro, vec vrsi isporuku, pa kojim onda povecanjem troskova isporuke i servisiranja postojece infrastrukture moze da se opravda povecanje cena? 3. Ko nam dugorocno garantuje cenu struje, tj. da nakon izbora nece doci do povecanja? 4. Koliko novca se iz EPS-a godisnje izmuze preko sponzorskih ugovora sa nasim sportskim drustvima? 5. Mirise mi barut u vazduhu...

AH

@Killshot . Izvini , greškom sam ti dao minus umesto pulsa. Ne znam šta rade, ali znam da redovno plaćam račune, a za prethodni mesec sam dobio dva računa.

special image