Jovan Terzić

Filmska priča direktora Radnika - Darka Gašića

Autor:

Beograd – Gana – Surdulica. U intervjuu za MONDO jedan od najmlađih sportskih direktora u Evropi priča o svojoj karijeri i istorijskom uspehu kluba koji je debitant u Superligi.

Predsednik Stanislav Tončev rođen je 1989. godine. Generalni direktor Miodrag Đorđević, sportski direktor Darko Gašić i sekretar David Milić rođeni su 1985. godine. Trener Miloš Veselinović rođen je 1979. i prvi put vodi neki superligaški klub.

I pored toga što ima najmlađe rukovodstvo i najmlađeg trenera u ligi, debitant u najjačem rangu srpskog fudbala, Radnik iz Surdulice, uspeo je da se plasira u plej-of.

Posle devet kola ekipa je bila poslednja na tabeli sa samo šest bodova. Posle prvog kruga i 15 odigranih utakmica, klub sa juga Srbije nalazio se na 13. mestu sa 14 bodova. Uoči doigravanja, Radnik je na osmom mestu sa 38 bodova i umesto za opstanak, boriće se za mesta koja vode u Evropu.

O sezoni iz snova i ogromnom uspehu za MONDO je pričao sportski direkor Surduličana, Darko Gašić.

"Napravili smo fantastičan rezultat! Jako je teško u prvoj godini kluba u Superligi premašiti takmičarski cilj, a nama je to bio opstanak u ligi, promovisati mlade igrače i mladog trenera. Sledeće sezone imaćemo iste ciljeve, ali pre svega, želimo da organizaciono podignemo klub na viši nivo", otkrio nam je Gašić, čija je priča o karijeri podjednako zanimljiva kao uzlet Radnika u gornji dom srpskog fudbala.

Iako će 20. jula napuniti tek 31 godinu, ovaj momak iza sebe već ima petogodišnje inostrano iskustvo u poslu kojim se bavi. Način na koji ga je stekao podseća na filmski scenario...

"Kada sam doveo Frensisa Bosmana u Slobodu iz Užica (2010. godine, prim. aut), oko 2.000 evra koje sam zaradio uložio sam u put u Ganu. Znao sam da ne mogu da dovodim igrače preko interneta i zato sam išao od kluba do kluba u Akri, sa ciljem da pronađem predsednika koji razume moju ideju i koji želi da je zajedno sprovedemo u delo. Posle mesec dana naišao sam na FK Vižn (FC Vision)", počeo je 30-godišnji sportski direktor svoju priču.

"Ulogu sportskog direktora obavljao sam od decembra 2010. do juna 2015. godine. U trenutku mog dolaska klub se takmičio u petom rangu, nije imao mlađe kategorije i nijednog igrača koji bi mogao da se plasira na evropsko tržište. Predsednik Majkl Osekre dao mi je punu slobodu u radu. Napravili smo omladinski pogon, počeli da dovodimo trenere iz Srbije i, uprkos jako malom budžetu, podizali klub iz godine u godinu. Kada sam odlazio, Vižn je imao preko 300 igrača u svim selekcijama, među njima i jednog od najtalentovanijih igrača u Gani, Majkla Baidoa, takmičio se u drugoj ligi, a trenutno je na putu da sa trenerom Ivanom Bujagićem ostvari istorijski plasman u Premijer ligu Gane".

U međuvremenu, napravljeni su i prvi transferi igrača u Evropu.

"Juna 2013. u Slogu iz Petrovca na Mlavi stigli su Bismark Apija i Banda Melvin, a nešto kasnije im se pridružio Zakaria Suraka. Aleks Jemoa je prešao u španski Hetafe, Džozef Kuđo u Radnik, a posle njega i Samjuel Kvame Ovusu. U Srbiji igra još jedan igrač ponikao u Vižnu, Frensis Kjeremeh, ali je on u Jagodinu stigao preko premijerligaša Brong Ahafo Starsa".

Dobar rad nije ostao nezapažen, pa je Gašić dobio poziv iz Surdulice da se vrati u Srbiju.

"Stanislav Tončev je juna prošle godine predložio moj dolazak, a posle plana i programa koje sam predstavio, rukovodstvo kluba je usvojilo predlog".

Tu nas priča vraća na Radnik i aktuelnu sezonu.

Najmlađi predsednik, a četvrti sportski direktor

Stanislav Tončev je sa nepunih 27 godina (rođen 1. juna 1989) najmlađi predsednik nekog fudblskog prvoligaša u Evropi, dok je Darko Gašić (20. jul 1985) četvrti najmlađi sportski direktor. Ispred njega su samo Bartelemi Konstantin iz Siona (1994), Manuel Huber iz Grashopersa (1987) i Pjotr Prženioslo iz Gornjik Zabžea (1986).

Dobri rezultati krenuli su krajem jeseni, a tokom zime došlo je do promene na vodećim pozicijama u klubu. Stanislav Tončev je ulogu sportskog direktora zamenio predsedničkom i okružio se uglavnom mladim saradnicima.

"Neiskustvo smo kompenzovali velikim entuzijazmom, posvećenošću, poštenim međusobnim odnosima i trudili smo se da radimo drugačije. To se najbolje videlo kada smo u najtežem momentu po klub doveli Miloša Veselinovića za trenera, iako je bio bez dana superligaškog iskustva. Rezultati najbolje pokazuju da je to bio dobar potez", zadovoljan je Gašić.

Surduličani u plej-of ulaze sa 19 bodova, što je drastično manje od lidera Crvene zvezde (41), ali ne i od ostalih timova koji će se u narednih sedam kola boriti za mesta na evropskoj sceni naredne sezone: Partizan i Čukarički imaju po 27, Borac, Vojvodina i Radnički Niš po 23, Voždovac 20.

Na jugu Srbije su, ipak, objektivni što se tiče ambicija u doigravanju.

"Trenutno nemamo uslove da igramo Evropu, ali su vodeći ljudi u klubu već dokazali sposobnost kada su novi izazovi u pitanju. Pre svega, moramo organizaciono klub da dovedemo na nivo da bude spreman da igra u Evropi. Na putu smo ka tome, ali taj put zahteva vreme", ne dozvoljava Gašić da ga ponese euforija.

Iz ugla sportskog direktora, plasman u plej-of mogao bi da mu olakša posao.

"To što ne moramo da razmišljamo o borbi za opstanak u ligi omogućava nam da se već sada posvetimo planovima za letnji prelazni rok. Kao sportski direktor, nadam se da ćemo zadržati kostur ove ekipe i da ćemo pojačati određena mesta u timu".

Verovatno najteži zadatak biće zadržati krilnog napadača Samjuela Ovusua, koji u poslednje vreme pruža odlične partije. Pominjalo se, čak, da je PSV Ajndhoven zainteresovan za njega.

"Klubovi su već počeli zvanično da nam se obraćaju sa željom da ga dovedu, a ima i zvučnijih imena nego što je PSV. Ovusu je skoro dve godine član Radnika i ovaj klub mu je mnogo pružio. Nadam se da ćemo, ako nas napusti na leto, uspeti da pronađemo adekvatnu zamenu u Srbiji. Ako ne, verovatno ćemo se ponovo okrenuti tržištu u Gani, koje jako dobro poznajemo".

Ovusu, međutim, nije jedini za kojeg stižu ponude.

"Miloš Stanković je interesantan jednom klubu iz Rusije", ponovo nije želeo Gašić previše da otkriva.

Dobri rezultati sa Radnikom u klupskoj, ali i svojoj debitantskoj sezoni u Superligi, mogli bi da donesu ponude i za trenera Miloša Veselinovića, koji je prethodno trenirao Inđiju i Radnički iz Obrenovca, u kojem su pod njegovim nadzorom ponikli Radosav Petrović, Filip Đuričić i Alen Stevanović.

"Verujem da smo kao klub dokazali da ne afirmišemo samo igrače, već i trenere. Što se Miloša tiče, želimo da napravimo priču sa njim na duže staze i verujemo da se on pronalazi u našoj strategiji. Nadam se da njegov ostanak u klubu neće biti problem".

Na kraju intervjua za naš portal, sportski direktor Radnika Darko Gašić istakao je kome idu najveće zasluge za više nego uspešnu sezonu.

"Prvo predsedniku kluba Stanislavu Tončevu, koji je začetnik celog ovog projekta, ali i čelnim ljudima Opštine Surdulica, koja nam je najveća finansijska podrška, kao i građanima Surdulice koji nam pružaju veliku podršku u svakoj utakmici na domaćem terenu. Nadam se da smo poverenje nagradili rezultatima i da će tako biti ubuduće".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.