• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Sad ima gde da čuva svoj kulturni DNK

Izvor mondo.rs

Novi Sad dobio najsavremeniji objekat za čuvanje arhivske građe.



Novi Sad se pobrinuo da njegova kultura i istorija budu čuvani na sigurnom. Sva takva građa čuva se od 1. aprila čuva u novoj zgradi Arhiva.

Objekat ima četiri (plus podrum). Korisna površina iznosi gotovo 8.000 kvadratnih metara i pored 15 depoa ima i sve druge prateće sadržaje za nesmetano funkcionisanje. Obezbeđeni su odlični uslovi za savremen način čuvanja i prezentacije arhivske građe, pa u objektu postoje sale za istraživače, biblioteka, izložbena sala, konferencijska sala, prostorije za obradu papira...

"Ovo je, bez sumnje, najbolji objekat za čuvanje arhivske građe u ovom delu Evrope. To je mesto od neprocenjivog značaja gde će biti čuvano sve ono što je činilo i čini ovaj grad, ovaj okrug. Ovde će biti pohranjen naš kulturno-istorijski DNK i ponosan sam što je Grad Novi Sad, to jest što su građani Novog Sada koji su najzaslužniji za budžetska sredstva, omogućili da izgradimo ovaj velelepni objekat. Obezbedili smo čuvanje arhivske građe za narednih 50 godina, pod najbezbednijim i najboljim uslovima, i to je pokazatelj kako se Novi Sad odnosi prema istoriji i svom identitetu. Čuvamo dokumente koji dokazuju kako se razvijao, ali i ukazuju na to kako će se tek razvijati naš lepi Novi Sad. Baš na Podbari, jednom od najstarijih delova grada, smeštena je nova zgrada Arhiva koja je na ponos svima", istakao je gradonačelnik Miloš Vučević, koji je danas obišao taj objekat.

Istorijski arhiv osnovan je 21. maja 1954. godine. Svoj životni put započeo je kao podstanar u zgradi gde je danas Gradska kuća, i to sa jednim zaposlenim, a posle šezdestak godina dobio je najsavremeniju zgradu za čuvanje arhivske građe.

"Do preseljenja, raspolagali smo sa 1.138 kvadratnih metara prostora, a danas imamo depoe površine 3.300 kvadratnih metara, koji su opremljeni savremenim sistemom za skladištenje arhivske građe, ali i izuzetnim sistemom protivpožarne zaštite, što će omogućiti da se istorijski podaci iz davno prohujalih vremena čuvaju sigurno", rekao je direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE