• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Za Azotaru najbolji model dokapitalizacija"

Izvor Tanjug

Unapred pripremljeni plan reorganizacije u HIP Azotari Pančevo se poštuje i realizacija investicija ide po planu, a najbolje bi bilo kada bi se za to preduzeće našao strateški partner kroz model dokapitalizacije, izjavio je Bajatović.


Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je prilikom posete tom preduzeću rekao da su su bilansi Azotare očišćeni i da nema nerešenih dugova, što je, kako je dodao, velika prednost za dolazak investitora.

"Treba da vidimo kakav je plan i šta se očekuje, na putu smo da nađemo strateškog partnera u narednih godinu i po dana i gledali bi da to bude model dokapitalizacije", rekao je on novinarima.
Kako je kazao, razgovara se sa Nemcima, Italijanima, a najviše interesovanja vlada od strane ruskih partnera.

"Naša želja je da to bude kroz model dokapitalizacije uz investicije. Cilj nam je da Azotara bude trajno veliki ekonomski subjekt na tržistu ", rekao je.

Bajatović kaže da on lično smatra da je najbolje ići na model dokapitalizacije, ističući da je taj model kod nas dugo bio zanemaren u procesima privatizacija.

"Ako neko uloži svež novac, donese novu tehnologiju i uspe da obezbedi odgovarajuće količine gasa, to je dobro... Može to biti ugovor slično onome što je danas potpisano za Železaru Smederevo, to je dobar model, da se proda preduzeće uz obavezujući investicioni ciklus", rekao je.

Procenjena vrednost imovine Azotare je preko 120 miliona evra.

Bajatović ističe da se u preduzeću poštuje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji je usvojen krajem 2014. godine, da je preduzeće razdvojeno na dva privredna subjekta, odnosno da je formirano novo privredno društvo Specijalna Luka, gde je JP "Srbijagas" 100 odsto vlasnik.

Takođe realizacija strateških ciljeva kroz investicije u proizvodnju, ekologiju i poboljšanje energetske efikasnosti ide tempom koji ne "iskače" iz UPPR-a, rečeno je na konferenciji za novinare.
Bajatović je kazao da Azotara na vreme plaća isporučeni gas.

Na konferenciji je rečeno da visina investicionih ulaganja predviđenih UPPR-om iznosi 90 miliona evra.

Realizacijom tih investicija biće omogućeno povećanje kapaciteta fabrike za 50 odsto, odnosno milion tona proizvodnje godišnje, zatim obezbeđena veća energetska efikasnost, prozividnja po ekološkim standardima, omogućen bolji kvalitet i veći asortiman gotovih proizvoda.

Na konferenciji je rečeno da je investicija u pogon KAN-a jedna od najvećih (preko 10 miliona evra) i da će biti završena do kraja oktobra.

Sa završetkom te investicije, biće i završene sve zbog kojih je Azotara bila prinuđena na duže vremenske zastoje i na rad sa smanjenim kapacitetom.

Inače, ove godine planirana je proizvodnja od 250.000 tona gotovih proizvoda, sledeće 400.000 tona, a završetkom svih predviđenih investicija fabrika će moći da proizvde i do milion tona svih vrsta đubriva-azotnih i kompleksnih.

Očekuje se da će već u ovoj godini preduzeće Specijalna Luka, ostvariti prihod veći od milion evra.
Predstavnici preduzeća ističu da je ovo poslednja teža godina za Azotaru i da će naredne biti produktivnije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image