MONDO/Agencije

"Standard nepodnošljiv, ali idemo u dobrom pravcu"

Neobični su rezultati istraživanju koje je sproveo CeSID desetak dana pred vanredne parlamentarne i redovne pokrajinske izbore u Srbiji.

66
A- A A+

U 2016. godini u Srbiji je porastao broj onih koji smatraju da žive nepodnošljivo ali je i broj građana koji misle da "Srbija ide u dobrom pravcu" najviši za poslednjih 13 godina.

Prema EU kao prema braku

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Zoran Stojiljković ocenio je da je odnos građana prema EU kao prema braku. "Svi misle da je to korisno, ali nije siguran da želi u tome da se nađe", rekao je Stojiljković. On je dodao i da građani nemaju poverenja u institucije koje služe da jačaju njihov glas. "Kako toliko ljubavi i želje imamo da ulazimo u stranke koje ne volimo i ne cenimo", kazao je Stojiljković.

"Svaki osmi, deveti građanin, odnosno svaka osma ili deveta porodica kaže da živi nepodnošljivo, dok 33 odsto kaže da živi srednje", rekao je programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković u Medija centru u Beogradu.

Istovremeno, 38 odsto građana smatra da država ide u dobrom pravcu, pokazali su danas rezultati istraživanja javnog mnjenja o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

On je naveo da je dugi niz godina značajno veći broj građana koji smatraju da Srbija ide u lošem pravcu, ali da u 2016. godini 38 odsto njih smatra da zemlja ide u dobrom, što je najviši procenat u poslednjih petnaestak godina.

''Nešto slično je bilo početkom 2000. godine, ali ne na ovako visokom nivou. Imajući u vidu ranije rezultate ovo mi se čini kao vrlo jedan interesantan podatak. Iz njega može da se vide šta će biti rezultati na izborima'', rekao je Vuković dodajući da je to percepcija kako vlada upravlja zemljom.

Vuković je kazao i da 37 odsto stanovnika Srbije smatra da je sve u zemlji ostalo isto i da su "jedni samo zamenili druge" otkako je 2012. na vlast došla koalicija okupljena oko premijera Aleksandra Vučića.

"Dolazak te koalicije na vlast 29 odsto građana ocenio je danas kao preporod Srbije, dok 15 odsto smatra da je to propadanje", dodao je Vuković.

Prema njegovim rečima, poraslo je i poverenje građana u Vladu Srbije i Skupštinu Srbije, ali je poverenje u predsednika Srbije Tomislava Nikolića u blagom padu.

"Crkve imaju blagi pad poverenja, vojska i policija su u porastu, kao i političke stranke. Mediji su negativno vrednovani", kazao je Vuković.

Rezultati su pokazali i da 53 odsto građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU), dok članstvo u NATO podržava 14 odsto. Manji je broj onih (43 odsto) koji smatraju da će Srbija i postati članica EU.


GRAĐANI ZBUNJENI PROFILISANJEM STRANAKA

Sudeći prema anketi, ili političke partije u Srbiji nemaju jasne političke profile i doktrine, ili ih građani Srbije ne razumeju kako bi trebalo.

Profesor Zoran Stojiljković je naveo i da građani identifikuju Srpsku naprednu stranku kao "profil (prosek) Srbije", Socijalistička partija Srbije se prema viđenju građana nalazi na levici, Demokratska stranka je dobila profil desnog centra, Srpska radikalna stranka je desnica, Demokratska stranka Srbije i Dveri su desni centar, dok je profil Socijaldemokratske stranke nejasan za stranku koja se nazivom identifikuje kao socijalno-demokratska, a građani je vide na levom centru.

"Pokret Dosta je bilo - Saša Radulović je tri puta češće na levom, nego na desnom centru", dodao je Stojiljković.

Rezultati su pokazalai i da u Srbiji postoji veoma visoka etnička distanca prema Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Mađarima i Romima, a da je prema Albancima najveća, kao i da raste distanca prema migrantima.

U istraživanju koje je sprovedeno od 6. do 14. aprila učestvovalo je 1.000 građana koji su odgovarali na upitnik od 108 pitanja.

Povezano

Sve vesti