• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska jaja ne mogu u EU

Izvor mondo.rs

Srbija je jedina država u okruženju u kojoj se ne obeležavaju jaja i koja zbog neusaglašenosti sa veterinarskim propisima Evropske unije nema dozvolu za izvoz jaja u EU.

Kako saznaje "Politika", državi se zamera što ne sprovodi kontrolu salmonele po standardima Unije.

Dodatan problem je što nam nije dozvoljen ni prevoz jaja preko teritorija država članica (identično kao i sa svinjskim mesom) pa proizvođačima ostaju nedostupne i pojedine zemlje CEFTA sa kojima bi bilo moguće dogovoriti izvoz.

U Upravi za veterinu potvrdili su ovu informaciju uz objašnjenje da se u Srbiji "monitoring na salmonelozu radi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom". To ipak nije dovoljno ako želimo da te proizvode izvezemo na evropsko tržište.

Na pitanje zbog čega se u našoj zemlji ne obeležavaju jaja kao na svim drugim tržištima, što je ujedno i vid borbe protiv nelegalnog prometa, u ministarstvu neodređeno odgovaraju da se "trenutno radi na usklađivanju sa EU propisima".

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan

A nama tovare prehrambeni otpad.

igor

Standardna procedura ucenjivanja zapada, fino naveli ljudi kao i kod svinja, a vrlo dobro znamo konacan ishod sa svinjama, nemacka kompanija otvara svinjsko gazdinstvo sa stimulacijama svim potrebnim od strane nase drzave u prevedenom o nasem trosku a oni ce da ubiraju plodove i posle toga cemo moci da izvozimo citaj svejedno opet oni, tako ce biti i sa jajima doći ce neki svaba koji ce nauci nase koke kako da nose jaja za EU trziste, al zato njihov GMO smo primili bez ozbiljne polemike u drustvu kakvo mi ovo drustvo postajemo koje su ovo vrednosti

Kajgana

@igor Nemas pojma. Kod nas se svinje vakcinisu protiv svinjske kuge jer drzava i proizvodjaci nista ne cine da se ova bolest iskoreni. U EU je zabranjeno vajcinisanje i kod njih odavno rema te bolesti. Sto se tice jaja... slicna prica. Znaci, prvo treba pocistiti u sopstvenom dvoristu pa tek onda gledati u tudje.

special image