Opozicija u jednom timu: Analiziraćemo sve!

Lideri opozicije odlučili da formiraju zajednički tim koji će analizirati izborni materijal, odlučeno na sastanku. Lideri su bili tokom noći i jutra u Republičkoj izbornoj komisiji jer smatraju da je bilo više neregularsnosti.

108
A- A A+

 Burna noć i dan za lidere opozicionih stranaka koje su ušle u parlament. Posle "bdenja" u RIK-u, u sedištu DSS održan je sastanak, posle kog je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila da su podaci RIK na osnovu 98,06 obrađenih biračkih mesta potvrdili da su opozicione liste Dveri-DSS, koalicija SDS-LDP i pokret Dosta je bilo izborile mesto u parlamentu.

Ona je rekla da je formiran zajednički tim tih stranaka koji će raditi detaljnu analizu izbornog materijala.

Izvor: tanjug"Time su demantovani podaci koje je sinoć na konferenciji za novinare izneo predsednik SNS Aleksandar Vučić", navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih stranaka koje je pročitala predsednica DSS nakon sastanka u Beogradu kome su prisustvovali predsednik DS Bojan Pajtić, predsednik SDS Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović i lider "Pokreta Dosta je bilo" Saša Radulović, kao i pokreta Dveri Boško Obradović.

Rašković Ivić je kazala da su izborni proces obeležile brojne neregularnosti koje su uticale na slobodno opredeljivanje građana i navela da su pozivani fantomski birači, kao i umrli birači.

Ona je rekla da će na osnovu analiza pravnog tima ove stranke sarađivati na izmeni izbornog zakona.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su ove stranke jutros predale zahtev RIK-u da im dozvole pristup kompletnom izbornom materijalu i svim zapisnicima, kako bi još jednom utvrdili sve nepravilnosti ovog izbornog procesa.

"Već danas kreće sa radom naš zajednički pravni tim i on će, kako se bude sastajao, tako obaveštavati javnost. Želimo da ova tematika jednom za svagda bude zaustavljena i obavezujemo se da naš zajednički pravni tim sastaviti kvalitetan predlog promene izbornog zakonodavstva kako nam se ovakve stvari više ne bi ponavljale", naveo je Obradović.

Predstavnici opozicionih stranaka bili su celu noć u prostorijama Republičke izborne komisije (RIK), tražeći od nje da brže saopštava rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, kao i da budu "kontrola" i nadzor, izazivajući sumnju u to da će biti pokradeni.

U RIK-u su bili lideri opozicionih stranaka i koalicija - Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović, Sanda Rašković-Ivić i Boško Obradović - i zatražili su od RIK-a da im dozvoli uvid u zapisnike i glasačke vreće, kada one pristignu i da im se dozvoli fotografisanje tog materijala.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je izjavio jutros da će predstavnicima opozicionih izbornih lista biti omogućen uvid u izborni materijal.

Opozicija je izrazila sumnju da su postojali već popunjeni glasački listići, koji su ubacivani u kutije, kao i da je bilo manipulacije biračkim spiskovima.

Ovako je bilo noćas... 

Posle konferencije za novinare u sedištu RIK-a, kojoj su oko 03.30 sati prisustvovali i lideri nekih opozicionih lista, predsednik DS Bojan Pajtić rekao je novinarima da će ta stranka biti spremna da učestvuje u pregledu svih zapisnika kako bi, kako je naveo, zaštitila demokratiju, parlamentarizam i izbornu volju građana. 

Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da je na delu politička projekcija rezultata iza koje stoji SNS, za koju tvrdi da želi da "podigne" svoj izborni rezultat, a "spusti" rezultat političkih opcija koje joj ne odgovaraju.

Obradovićevo mišljenje deli i lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, dok predsednik SDS Boris Tadić kaže da će opozicija morati zajedno da izvrši uvid u izborni materijal, u zapisnike i glasačke listiće, i da je neophodna i analiza kako je bila moguća pojava "fantomskih glasača".

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić smatra da u Srbiji nema slobode i demokratije i da zemlja ide ka jednopartijskom sistemu.

Obradović i Radulović su potom sa direktorom Republickog zavoda za statistiku Miladinom Kovačevićem razgovarali o tehnici statističke obrade podataka koja je u funkciji rada RIK-a.

Inače, lideri opozicije su noćas, pre dolaska u sedište RIK-a održali hitan sastanak.

RiK je na konferenciji za novinare objavio poslednje rezultate izbora na osnovu 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta: SNS - 48, 25, DS - 6,05, SPS-JS 11,01, DSS-Dveri 5 odsto, LDP-LSV-SDS 5,03 odsto, Dosta je bilo 5,99 odsto.

Povezano

Sve vesti