PRERIJSKI POŽAR: Evakuisan ceo grad (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svi stanovnici kanadskog industrijskog grada Fort Mek Mareja u oblasti Alberta evakuisani su zbog velikog prerijskog požara, brojne kuće su uništene, a vetar je rasuo pepeo po ulicama.

0
A- A A+

Više od 80.000 stanovnika evakuisano je iz svojih domova. Zbog masovne evakuacije stvorile su se velike gužve na glavnom autoputu 63, koji je trenutno jedini izlaz iz grada.

Izvor: Youtube

Jak vetar i visoke temperature dramatično pogoršavaju situaciju i to veoma brzo, te stanovnici imaju malo vremena za evakuaciju.

Guvernerka Alberte Rejčel Notli rekla je da je reč o najvećoj evakuaciji stanovništva u istoriji te oblasti i dodala je da nadležni čine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali bezbednost građana.

Izvor: Youtube

"Razmatramo mogućnost vazdušne evakuacije stanovnika sa medicinskim problemima", kazala je Notli.

Lokalni zvaničnici upozoravaju da se vatrena stihija proširila na centar grada i evakuisanu bolnicu.

"Bolnica u kojoj sam rođen i u kojoj su moja deca rođena je u plamenu. Moj dom u kojem sam živeo 15 godina je uništen", rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Izvor: Youtube

Agencija za vanredne situacije je saopštila da je u požaru izgorelo više zgrada, ali nisu mogli da preciziraju koliko. Stotine vatrogasaca učestvuju u gašenju požara.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini na svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti