Vatra guta grad u Kanadi, nove evakuacije! FOTO

Veliki požar u kanadskoj provinciji Alberti proširio se na jug i primorao stanovnike još tri naselja da se evakuišu.

15
A- A A+

Jedan centar za hitne operacije premešten je daleko od naftnog grada Fort Makmarija.

Zvaničnici su obavešteni o promeni vremenskih uslova i nisu hteli da rizikuju, pa su naredili evakuaciju još tri naselja u Alberti.

Požar je već naterao više od 88.000 stanovnika da napuste svoje domove i uništio više od 1.600 kuća i drugih objekata u Fort Makmariju, a provincija Alberta je proglasila vanredno stanje.

Gradski Centar za hitne operacije premešten je južnije po drugi put u jednom danu.

Visoke temperature neuobičajene za ovo doba godine, zajedno sa suvim vazduhom, stvorili su uslove za širenje požara koji se iz šume oko Fork Makmarija proširio i na stambena područja.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

Premijerka Alberte Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre.

Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima.

Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera.

Izvor: YouTube


Nekoliko kvartova je već uništeno, a zbog vetrova koji su pogoršali vatrenu stihiju požar se proširio na još hiljade kuća u ovom gradu na severoistoku Alberte, u središtu regiona naftnog peska.

Plamen se, usled vetra, širi i na lokalni aerodrom, iznad koga se kasno sinoć, kako pokazuju snimci, video crni dim i koji je danas obustavio sve komercijalne letove.

Zvaničnici su potvrdili da je vatra zahvatila hotel severno od glavnog terminala.

Požar je izbio u nedelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promene vetra", istakao je Bi-Bi-Si.

Izvor: YouTube

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

Izvor: YouTube

Tagovi:

Povezano

Sve vesti