Evo kako motivisati zaposlene

Autor:

Veliki broj kompanija u Srbiji praktikuje tim bilding koji je pre svega važan za za motivaciju i povezivanje zaposlenih.

8
A- A A+

Reč je o različitim takmičenjima i zabavi najčešće van radnog vremena poput orijentiringa, traženja blaga, foto safarija, babl fudbala, streličarstva, jahanja konja i niza drugih aktivnosti.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije (SRFS) godinama organizuje tim bilding događaje odnosno aktivnosti u kojima se kolege kroz sportsko-rekreativne i kreativne, društvene igre zbližavaju i ujedno jačaju kao poslovan tim.

Višegodišnji tim menadžer za animaciju SRFS-a Vlastimir Popović kaže da tim bildinzi “sve više uzimaju maha“ u Srbiji i da u poslednjih nekoliko godina konstantno raste broj kompanija koje iz svojih budžeta izdvajaju za tu namenu.

“Mislim da sve kompanije treba da organizuju tim bildinge za svoje zaposlene, jer se ljudi tako opuštaju, druže i jača se timski duh. Ne bi trebalo da postoji nikakav pritisak na zaposlene u vezi sa učešćem, već oni treba rasterećeno da dolaze na druženje sa kolegama. Događaj organizujemo tako da ima za svakog po nešto odnosno ako smo u prirodi organizujemo naprimer pored pejnt bola i odbojke na pesku recimo i roštiljanje, pa se neko takmiči kroz pripremu hrane, a nekom prija da bude aktivniji. Sadržaje predlažemo posebno za svaku kompaniju i gledamo da ispunimo sve zahteve koje dobijamo. Takođe, timove koji se međusobno takmiče u okviru tim bildinga sastavljamo od kolega koje ne rade u istoj kancelariji da bi se upoznavali međusobno“, dodao je.

Ipak, strane kompanije su do sad pokazale više interesovanja od domaćih za tu vrstu ulaganja u zaposlene i iz svojih budžeta izdvajaju i za zimske i za letnje tim bildinge ili sportsko-rekreativne aktivnosti.

"U inostranstvu takva praksa postoji mnogo duže nego u Srbiji, pa zato znaju da je to dobro uložen novac", smatra naš tim menadžer i dodaje da u poslednje vreme interesovanje pokazuju i domaće firme.

"Imali smo grupe od po sto zaposlenih u domaćim ski centrima i mislim da nije malo kad firma za svog zaposlenog obezbedi recimo skijanje. Naravno kad smo angažovani na nekoliko dana na planini više od deset animatora osmišljava različite sportsko-rekreativne aktivnosti“, opisuje naš tim menadžer za animaciju”.

Opširnije o tim bildingu čitajte na sajtu Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti