Spektakl Tesli u čast! (FOTO, VIDEO)

Telekom Srbija večeras je u centru Beograda na spektakularan način obeležila 160 godina od rođenja velikog genija - Nikole Tesle.

Ispred Instituta "Servantes" Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, Telekom Srbija priredila je istinsko uživanje svima koji su bili na tom mestu, a sve povodom obeležavanja 160 godina od rođenja našeg velikog naučnika i predstavljanju umetničkog projekta "Teslin vremeplov".

Ovom prilikom premijerno je prikazana prva 4D projekcija posvećena životu i mnogobrojnim značajnim delima Nikole Tesle.

U projekciji Tesla "sam priča" o odrastanju, učenju, zanimljivostima iz svog života i otkrićima "sa krova" zdanja u Knez Mihailovoj, dok ga slikom u boji prati video prezentacija na fasadi zgrade.

Kompanija Telekom Srbija pokrenula je projekat "Teslin vremeplov" kako bi jedinstvenim multimedijalnim događajem obeležila 160 godina od rođenja Nikole Tesle koji je svojim genijalnim izumima dao nemerljiv doprinos svetskoj nauci.

Simbolično, događaj je organizovan na mestu gde je Tesla 1892. godine proveo jednu noć u Beogradu.

Izvor: MONDO


Pred početak projekcije prisutnima se obratio generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk, podsećajući da je Tesla svojim genijalnim izumima, ostavio neizbrisiv trag u nauci.

"Ovaj umetnički projekat odaje počast velikanu nauke koji nam je dao u nasleđe svoja revolucionarna otkrića. U skladu sa našom delatnošću nastojimo da i na ovaj način promovišemo neprolazna dostignuća u ovoj oblasti, kao i doprinos naših naučnika koji su svojim delima zadužili ceo svet", rekao je Ćulibrk okupljenima i dodao: "Ovaj projekat treba da nas stalno podseća da je Tesla naš i da treba da bude inspiracija svim mladim ljudima".

Direktor Teslinog memorijalnog projekta Aleksandar Protić, koji je dao naučnu osnovu za realizaciju Teslinog vremeplova, rekao je da taj projekat teži da sećanje na Teslu približi savremenicima upravo putem tehnologija koje su deo njegove zaostavštine.

"Vrhunska tehnologija upotrebljena je kao instrument koji ima za cilj mnogo dalekosežniji uticaj - obrazovni, memorijalni i inspirativni", rekao je Protić.

Prema njegovim rečima, telekomunikacije, iz Tesline perspektive, samo su jedan vid komunikacije koja ljude treba da poveže i posluži njihovom individualnom i kolektivnom uzrastanju.

"Teslin vremeplov" biće na istom mestu od 21 do 23 sata i sutra (nedelja), a biće prikazan i u Novom Sadu i Nišu.

Pogledajte fotografije!

Povezano

Sve vesti