Beta

Nova titula za Džong Una - predsedavajući Partije

Autor:

Lider Severne Koreje Kim Džong Un dobio je danas novu titulu - predsedavajući Radničke partije Koreje.

1
A- A A+

Vest o imenovanju Kim Džong Una za predsedavajućeg vladajuće partije saopštena je na partijskom Kongresu, prvom od 1980, tokom kratkog 10-minutnog perioda kada je maloj grupi stranih medija dozvoljeno da prisustvuju.

Dok je vojni orkestar svirao pesmu koja se izvodi uvek kada se severnokorejski lider pojavljuje na javnom mestu, Kim je pozdravljen dugim aplauzom nekoliko hiljada prisutnih delegata.

Kim i drugi visoki partijski zvaničnici seli su zatim na svoja mesta, iznad kojih su bili portreti njegovog dede, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, i oca Kim Džong Ila. Zidovi su bili ukrašeni partijskim logom u crveno-zlatnim bojama.

Predsednik parlamenta Kim Jong Nam pročitao je spisak najviših partijskih položaja i tom prilikom prvi put nazvao Kim Džon Una predsedavajućim Radničke partije Koreje.

Kim je i ranije bio na čelu partije, ali je imao titulu prvog sekretara.

Njegovi prethodnici zadržali su svoje posthumne titule. Kim Džong Il je ostao "večni generalni sekretar", a Kim Il Sung "večni predsednik".

Partijski Kongres, prvi posle 36 godina, počeo je u petak. Partijski delegati su u nedelju usvojili predlog Kim Džong Una o jačanju ekonomije i razvoju nuklearnih snaga u pogledu kvaliteta i kvantiteta.

Povezano

Sve vesti