• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić otvorio fabriku cigareta

Izvor MONDO/Tanjug

Nova proizvodna linija najvećeg britanskog investitora u Srbiji, kompanije British American Tobacco (BAT), svečano je otvorena u Vranju, a u rad ju je pustio premijer Aleksandar Vučić.

Otvaranjem pogona vrednog pet miliona evra, kompanija BAT je za 40 odsto uvećala svoje kapacitete i postala proizvodni centar zemalja članica CEFTA sporazuma.

Vučić se zahvalio komaniji "British American Tobačo" što je proizvodni pogon preselila iz Hrvatske u Vranje, uz poruku da je Srbija najbolje mesto za ulaganje.

"Srbija je najbolje mesto i dobro ste izabrali. Kad to kažem, pošteno govorim i iz vašeg ugla, ovde ćete više da zaradite...", rekao je Vučić i napomenuo da zahvaljujući novom pogonu i industriji te kompanije država dobija više od 100 miliona evra godišnje u budžetu.

To je, napomenuo je, ograman novac za vladu, državu i građane.

"Na tome smo izuzetno zahvalni i zato ćemo da vidimo šta još mozemo da uradimo kako bismo mogli da od vas još više uzimamo za škole, bolnice... Mi smo srećni kada vi zarađujete više", rekao je Vučić.

Poručio je i da će država da poboljša borbu protiv šverca duvana i da vidi kako može još da pomogne toj kompaniji.

Dodao je da nije zadovoljan onim što je država uradila za tu kompaniju i kompletnu duvansku industriju, navodeći da je bila mnogo posvećenija 2015. godine borbi protiv šverca cigareta.

"Moraćemo tu borbu da ojačamo, to mora biti permanentna bitka, a ne borba koja će trajati mesec, dva, tri. U najkraćem periodu očekujte bolje rezultate", rekao je Vučić.

Pored premijera, svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici kompanije, regionalni direktor za Zapadnu Evropu Nareš Seti, generalni direktor za Centralnu Evropu Ričard Vidman, generalni direktor za Srbiju i Crnu Goru Tanos Trimis, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i brojni predstavnici privrednog i javnog života Srbije.

Vučić se pre obilaska i puštajna pogona u rad sastao sa top menadžmentom kompanije, sa kojim je razgovarao o budućim planovima BAT u Srbiji.

British American Tobacco je posle uspešne privatizacije jedne od najuglednijih domaćih duvanskih fabrika postao jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

Od dolaska na domaće tržište, kompanija je u budžet Republike Srbije uplatila više od milijardu evra, dok je direktna investicija iznosila više od 200 miliona evra, od čega je 120 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju.

Kompanija BAT osnovana je 1902. i vodeća je multinacionalna duvanska kompanija na svetu sa više od 200 brendova i prisutna je na skoro svim tržištima gde zapošljava oko 58.000 radnika.

U 2015. BAT je prodao 663 milijardi cigareta proizvedenih u 44 fabrike, u 41 zemlji širom sveta.
Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 41 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u budžete država širom sveta, dok operativni profit kompanije iznosi 4,5 milijardi funti.

"SLEDE ZLATNE GODINE"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se ne bavi kadrovskim pitanjima za najviše državne funkcije, već da je posvećen planu i programu buduće vlade i nastavku reformi, i izrazio uverenje da Srbiji, ako se ovako nastavi, predstoje "zlatne godine".

"Mislim da je to najvažnije. Da uspemo da postavimo stvari na svoje mesto i da imamo dinamičan, kakav mislim da ćemo imati, od najmanje 2,3 odsto, a ne samo dva, a sledeće godine očekujem da ide na tri odsto, to će biti kumulativan rast, rast iz godine u godinu", rekao je Vučić novinarima u Vranju.

On je objasnio da to za običan narod značiti ne rast procenata, brojki, već više posla, veće plate i penzije, bolje škole, opremljenije bolnice...

U svakom slučaju, kako je rekao, slede nam "zlatne godine".

On nije želeo da odgovori na špekulacije medija da će Goran Knežević biti predsednik parlamenta:
"Nismo odlučili, o tome će da odlučuje više ljudi. Nisam odlučio, jer se bavim planom i programom".

"NIKAD BOLJE STANJE DRŽAVNE KASE"

Vučić kaže da je deficit državnog budžeta u prva četiri meseca, umesto očekivanih 600 miliona evra, iznosio oko 100 miliona evra.

"Nikad nismo imali bolje stanje državne kase", rekao je Vučić novinarima u Vranju.

On je naveo da Srbija nema nikakvih problema sa gotovinom, za razliku od mnogih u regionu, i da zato od nas neki i traže da pozajme novac.

Prema premijerovim rečima, pod kontrolom su i obaveze iz ranijih godina, te da na naplatu stižu kamate, na koje će ove godine biti potrošeno milijardu i 200 miliona evra, a velike kamate isplaćene su već u februaru i martu.

Vučić je rekao da su pred Srbijom dva važna događaja - konačni ulazak Kineza u Železaru Smederevo i završetak četvrte i pete revizije sporazuma sa MMF, posle čega, kaže, može da ode i pet dana na odmor.

DRŽAVA IMA PLAN ZA JUMKO, POMOĆ I ZA SIMPO

Država ima plan za "Jumko", koji će nastaviti da radi, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da će država naći načina kako da pomogne i kompaniji "Simpo".

"Imamo plan, radnici Jumka će nastaviti da rade i da žive, dalje da ne ulazim u detalje, jer imamo stvari koje treba da obavimo. Da li će investitor iz Turske doći u Jumko ili kao sa pošebnom investicijom, to sačekajte", rekao je Vučić novinarima u Vranju.

Takođe, najavio je da će država naći način da pomogne i "Simpu", a da ne bude problema sa EU.

"Za Vranjance uopšte ne brinem... Vranje neće biti daleko od očiju Beograda, kao sto je bio slučaj u prethodnim decenijama", istakao je i Vučić.

Vučić je istakao da je neophodno da se tehnološki usavršavamo, objasnivši to na ličnom primeru.

"Ja još uvek koristim stari telefon, svi vi ovde znate bolje od mene kako da koristite moderne tehnologije, ja sam sam kriv što ne idem u korak sa vremenom. Mogu da kupim smartfon, ali prosto nisam taj tip i za to mi nije ni Bog, ni niko drugi kriv za to, sam sam kriv za to", naveo je Vučić.

Komentari 214

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bla

Iskusno.200 botova,dizu u nebo vodju.....

Mile

pušenje ubija.

DeX

Lepa vest! Jasno je da je Srbija izgradila veoma povoljno poslovno okruženje za investiture i zbog toga nam i dolaze i sve većem broju!

special image