MONDO/Beta

Operišu mozak, a pacijent budan?!

Autor:

Da, dobro ste pročitali, baš tako rade u Milanu.

3
A- A A+

  Operacije tumora na mozgu dok je pacijent budan izvode se u proseku jednom nedeljno u kliničko-istraživačkoj bolnici San Rafaele u Milanu, prvoj privatnoj bolnici u Italiji.

"Moguće je operisati pacijenta koji je budan i to se radi kada treba ukloniti tumore sa kritičnih područja na mozgu, područja koja mogu uticati na govor ili kretanje osobe", rekao je načelnik tog odeljenja Pjetro Mortini, novinarima iz Srbije koji u Milanu borave u organizaciji Delegacije Evropske unije u Beograd.

Objašnjavajući postupak, on je naveo da se tokom operacije u sali nalazi neuropsihijatar koji postavlja pitanja pacijentu, dok hirurg na osnovu toga da li ima pauze u odgovorima mapira kritična područja."Od toga da li imate pauzu u govoru zavisi da li je to područje mozga funkcionalno. Mapiranje je najteži deo operacije, dok je uklanjanje samog tumora lakši deo", dodao je Mortini.

Prema njegovim rečima, postoji i određena vrsta anestezije koja omogućava da pacijent zaboravi čitavu operaciju.

"Pacijent se razbudi, a da se ne seća ni da je bilo operacije, ni pitanja koja su mu postavljana tokom postupka", kazao je načelnik odeljenja neurohirurgije San Rafaele bolnice.

Na istom tom odeljenju, tri do četiri puta dnevno izvode se i tretmani gama nožem, aparatom za lečenje onkoloških bolesnika sa metastazama na mozgu.

"Gama nož ima ogroman uticaj na lečenje i tretman benignih i malignih tumora", rekao je Mortini.

On je ocenio da moderni neurohirurg mora da bude sposoban ne samo da operiše tumore, već da koristi i zračenje gama nožem, jednu od najrelevantnijih tehnika moderne hirurgije.

"Posle tretmana gama nožem, nema potrebe za fazom oporavka. Pacijent se pušta iz bolnice sutradan, a nekada čak i to veče kada je bio na tretmanu", naveo je Mortini.

Gama nož se u toj privatnoj bolnici u Italiji koristi 22 godine, dok je Srbija taj aparat dobila prošle godine.

Povezano

Sve vesti