MONDO/Agencije

SAD aktiviraju štit u Rumuniji, Moskva zabrinuta!

U bazi Deveselu u Rumuniji danas će postati operativan američki protivraketni štit razvijan više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATO-a.

8
A- A A+

Moskva je osudila ovu odluku o postavljanju i aktiviranju štita.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Rusija je istakla da se protivi tom vojnom sistemu na svom pragu i ističe da će aktiviranje protivraketnog štita sigurno produbiti tenzije između nje i Zapada, ocenjuje agencija AP.

Ruski zvaničnici su odbacili uveravanja SAD da je planirani protivraketni štit namenjen odbrani od raketnih pretnji iz Irana, a predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je odluka SAD i NATO-a da nastave s tim projektom čak i posle nuklearnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu dokaz da je uperen protiv njegove zemlje. Zapadni zvaničnici su to negirali.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.

SAD će u petak u Poljskoj početi izgradnju još jednog sistema, u blizini Baltičkog mora, a očekuje se da bude završen 2018. godine.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon sto je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

ŠEF NATO OTIŠAO U RUMUNIJU

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će danas govoriti na svečanosti u prisustvu američkih i zvaničnika NATO i Rumunije.

Time će se označiti početak delovanja rada novog postrojenja u bazi koju je nekada izgradio Sovjetski Savez kod sela Deveselu, na jugozapadu Rumunije, oko 180 kilometara od Bukurešta.

Sutra, u petak, poljski i američki zvaničnici će proglasiti početak izgradnje drugog takvog postrojenja, kod poljskog sela Redžikova, u blizini Baltičkog mora.

Amerićki zvaničnici kažu da "raketni štit" u Rumuniji koji je koštao 800 miliona dolara, treba da bude odbrana pod raketne pretnje Irana, i da nije usmeren protiv Rusije.

Povezano

Sve vesti