• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cene gasa padaju...sve do 2017.

Direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović, izjavio je da će cene gasa u Srbiji padati do sredine 2017. godine.

Do toga će doći jer  bi prema "naftnoj formuli" sadašnji uspon cena "crnog zlata" na svetskim tržištima, koji može da se odrazi i na cene gasa, imao na našem tržištu odloženi efekat od devet meseci.

Bajatović je naveo za televiziju N1 da se nekadašnji pad cene nafte, zbog "naftne formule", i dalje odražava na aktuelne cene gasa, niske i konkurentne.

"Što se tiče cene gasa u dolarima, ona će sigurno padati zaključno sa poslednjim kvartalom ove godine i prvim kvartalom 2017, što je sigurno dobra vest. Očekujem da mi nećemo imati takva inflatorna dešavanja na našem tržištu, dolar će sigurno menjati svoju vrednost u odnosu prema evru, možda će to nešto korigovati cenu gasa, ali ne toliko da ne bismo imali konstantno pojeftinjenje praktično sve do polovine 2017. - što je dobra vest za potrošače", rekao je Bajatović.

Očekivanja svetskih kompanija za trogodišnji period od 2015. su, podseća Bajatović, da će nafta biti na 50 dolara za barel, ali dodaje, ukoliko bi se očekivanja premašila, cena gasa rasla bi srazmerno.

Tako bi ceni nafte od 50 dolara za barel, cena hiljadu kubika gasa bila bi 170 dolara. Rast na 60 dolara za barel, podigao bi i hiljadu kubika gasa na dvesta dolara, a kao najlošije predviđanje - nafta od 70 dolara, povukla bi za sobom cenu gasa na 230 dolara za hiljadu kubika, navodi N1.

Cene nafte su dostigle danas u azijskom trgovanju novi maksimalan nivo u ovoj godini, budući da je usporavanje bušenja u SAD i povećanje prerade u kineskim rafinerijama poduprlo nade da će se globalna prezasićenost ponude ublažiti brže nego što se očekivalo.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 62 centa (1,34 odsto) na 46,83 dolara po barelu, a za 62 centa je poskupela i severnomorska sirova nafta "brent", na 48,45 dolara za barel, što je poskupljenje od 1,30 procenata, prenela je agencija AFP.


Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

antivucko

A inace treba napomenuti da su sve svetske kompanije pocele sa snizavanjem cene gasa jos prosle godine, a da je Srbijagas prvo snizenje odradila kad - u aprilu! tj, kad je grejna sezona prosla!!! LOPOVII!!!!!

special image