SRNA

Fatmir Ljimaj slobodan kao ptica

Autor:

Apelacioni sud u Prištini oslobodio je Fatmira Ljimaja i još devetoricu bivših pripadnika OVK optužbi za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima 1999. godine u logoru u selu Klečka, piše prištinska štampa.

9
A- A A+

Ljimajev advokat je izjavio da je sud odbacio zahtev specijalnog tužioca da se ne prihvati prvostepena presuda po kojoj su Ljimaj i ostali oslobođeni optužbi za ratne zločine zbog nedostatka dokaza.

Optužnicu protiv Ljimaja i devet pripadnika OVK podigao je tužilac Euleksa iz Specijalnog tužilaštva samoproglašenog Kosova.

Osim Ljimaja, za ratne zločine ubistva kidnapovanih civila i pripadnika vojske tadašnje Jugoslavije optuženi su još Arben Krasnići, Naser Krasnići, Nedzmija Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

Slučaj "Klečka" koji je vođen protiv Ljimaja obeležen je velikim propustima oko zaštite svedoka, a ključni svedok tužilaštva Agim Zogaj pronađen je obešen o drvo u parku u Nemačkoj.

Ljimaj je u vreme za koje se optužuje da je počinio zločine bio komandant jedinice OVK "Kumanova".

U izveštaju Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe" Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lapušnik.

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Povezano

Sve vesti