Nikolić: Naukom do napretka

Autor:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je neumorno ulaganje države u znanje i razvoj nauke od presudnog značaja da se ne izgubi korak sa razvijenim svetom, da se strateški planira razvoj države i da se ostvaruju nacionalni interesi.

11
A- A A+
Tomislav Nikolić Foto: Mondo/ Goran Sivački

"Zato je izuzetno dragoceno što je okosnica budućeg razvoja Univerziteta u Kragujevcu izgradnja Centra izvrsnosti koji će povezivati ne samo različite naučne discipline, već i istraživače, institucije, rečju ogroman deo sveukupne naučne zajednice Srbije", rekao je Nikolić na svečanosti povodom 40 godina od osnivanja kragujevačkog Univerziteta.

Prema njegovim rečima, u toku je revitalizacija i adaptacija "Kneževog arsenala", za potrebe Filološko-umetničkog fakulteta.

Nikolić je rekao da će taj deo starog kragujevačkog jezgra postati "parkiralište" ne samo studenata i profesora, već i umetnika i uopšte svih koji se bave humanističkim naukama širom Srbije, regiona i sveta.

Predsednik Srbije je poručio studentima da čuvaju i razvijaju intelektualnu radoznalost, da budu neumorni u sticanju znanja i da ne zaboravite pouku prvog rektora, Atanasija Nikolića, da "u sistemu vrednosti među prvima budu čovekoljublje, dobrota i lepota".

"Čast mi je što sam pokrovitelj ovog projekta koji će u punom kapacitetu zaživeti već dogodine. Univerzitet u Kragujevcu je predvodnik razvoja centralne Srbije", rekao je Nikolić.

Univerzitet u Kragujevcu ima 12 akreditovanih fakulteta, od kojih je šest u Čačku, Jagodini, Užicu i Vrnjačkoj banji.

Taj Univerzitet pohađa 20.000 studenata na 10 studijskih programa, a zaposleno je 1.100 nastavnika i 600 istraživača.

Svečanosti povodom 40 godina od osnivanja Univerziteta i 187 godina od osnivanja Liceja, kao i povodom slave Univerziteta Svetog apostola i evanđeliste Jovana Bogoslova, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete Srbije, SANU, verskih zajednica, rektori i dekani drugih univerziteta.

Povezano

Sve vesti