• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najzanimljivije iz Noći muzeja! (FOTO, VIDEO)

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Ko je bila Cuca Sokić? Šta se sve može videti u odsjaju akvarela? Kome je hleb spasao život? Kako svetlost može da vam protumači emocije? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznali smo u 13. Noći muzeja.

 13. Noć muzeja Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

U Noći muzeja nikad nije lako odabrati gde otići i kako početi putovanje po muzejima, galerijama prošlosti i intrigama koje možda drugačije ne bismo mogli da saznamo. Vremena kao da je uvek malo, a fizičke granice ipak postoje i nije moguće obići svih 60 lokacija, koliko ih ima u Noći muzeja u Beogradu (i više).

Zbog toga ćemo vam predstaviti ono što je nama bilo najzanimljivije u ovoj noći i šta nas je inspirisalo da znatiželjno lutamo ulicama Beograda u potrazi za galerijama koje samo čekaju da posetiocima predstave svoje tajne.

Pogledajte kako su se najmlađi posetioci proveli u Paviljonu Cvijeta Zutorić:

Vredi početi od lepotica sa kojima ste se mogli susresti.

Jugoslovenska kinoteka je predstavila izložbu "Plavi anđeli filmskog platna", gde ste mogli na jednom mestu videti čuvene i fatalne plavuše s velikih platna kako se zavodljivo smeškaju i prodornim očima "gledaju" one koji su u ovu galeriju ušli.

"Kad sam bila dobra, onda sam jako dobra. Ali kada sam loša, onda sam još bolja", rekla je zanosna Me Vest.

Mogle su se videti Hičkokove muze poput Tipi Hedren, Kim Novak, Grejs Keli... Ovakva postavka je nezaobilazna bez ikone svih plavuše - Merilin Monro, ali i Bondovih omiljenih devojaka, koje su nekako uvek plavuše! Šeron Stoun, Mišel fajfer, Meril Strip i Uma Turman su takođe bile nezaobilazan deo repertoara Jugoslovenske kinoteke. A, tek domaće lepotice plave kose - Beba Lončar, Anica Dobra, Savina Geršak, Milena Dravić.

Koju biste vi fatalnu plavušu izabrali kao najlepšu?

Da ne bude da su sve lepotice glumice, u Kući legata se mogao videti lik i delo umetnice Ljubice Cuce Sokić.

"Obožavam Beograd. Imala sam prilike da, kao i mnogi, ostanem 0napolju', ali nisam mogla. Uvek se sećam starog voza kad ulazi u Beograd, a meni srce lupa, lupa... U Beogradu nema ničeg mnogo lepog, ali ga voliš. Ne znaš šta voliš, ali voliš zato što je nešto tvoje", citat je Cuce na zidu galerije.

Ljubica Cuca Sokić rođena je 9. decembra 1914. godine sticajem ratnih okolnosti u Bitolju, u jeku Prvog svetskog rata. Svoje veštine u slikarstvu stiče, kako u Beogradu, tako i u Parizu, a do penzionisanja je radila kao profesorka na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Njeno slikarstvo se opisuje kao intimističko, a doživela je duboku starost u gradu koji je volela. Umrla je 2009. godine u 95 godini života.

Još jedna umetnica - Vjera Damjanović prikazala je svoje viđenje onoga kako "misao prelazi u emociju". U okviru izložbe "Eva i zmija" u muzeju Zepter, posetioci su imali prilike da vide iz jednog drugog ugla legende i mitove, biblijsku Evu i pagansku Belu boginju. S obzirom na to da na ovoj izložbi svako ima pravo da na drugačiji način protumači umetnicino delo, pogledajte fotografije, pa razmislite koje je vaše!

Lepotice su se na sve strane mogle videti i u diskoteci "Kod Laze Šećera", koja se nalazi u Domu Jevrema Grujića. Deset godina pre čuvenih njujorških klubova, pre Studija 54 i Xenona, Bograd se upisuje na svetsku mapu gradova koji imaju klub u kojem se okuplja džet set i najpoznatiji trendseteri šezdesetih godina 20. veka.

Diskoteka je bila mesto iz koje je "lansiran" i prvi jugoslovenski disk džokej - Milan Petrović, a najnovije gramofonske ploče stizale su direktno iz Londona i Pariza. Diskoteka kod Laze Šećera je imala "čedno" radno vreme od 19:00 do 00:30 časova, ali je zato radila svako veče!

Beogradske face koje su ovde dolazile podeljenje su u dve grupe – Talenti i Obožavaoci. Talenti su bili Beograđani i Beograđanke za kojima su se vratovi lomili i dlanovi znojili, a Obožavaoci su bili oni koji su se njima udvarali i divili. Na ulazu su bili momci sa Pravnog Fakulteta, koji su predstavljali obezbeđenje – mislite da bi vas pustili u ovu rokenrol oazu?

Ako ste emotivna osoba, koja nekad ne zna koja emocija koju "stiže", onda je bilo poželjno da odete u Rimski bunar na Kalemegdanu i dotaknete instalaciju Jelene Nikolić koja reaguje na pokret, dodir i prisustvo. Ono što se dešava kada je dodirnete ili se približite ovim "lampicama", je da jedna boja zasvetli duž njih, a ta boja je ono što zapravo određuje koja je vaša emocija u datom trenutku! Crvena boja znači da ste besni, zelena da ste tužni, žuto-zlatna da imate neku želju, bela boja je znak da ste srećni, plava da ste uplašeni, a ako vam se pojavi ljubičasta onda ste definitivno zaljubljeni!

Pogledajte kako su se proveli posetioci Narodnog pozorišta!

Narodno pozorište
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE