• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ode nam i Bata

Izvor mondo.rs

Preminuo je velikan glumišta Velimir Bata Živojinović, javljaju mediji. Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

 Velimir Bata Živijinović preminuo Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedelju uveče, oko 22.45 časova u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.


Legendarnom glumcu je početkom meseca amputiran deo noge. Živojinović je nakon operacije prebačen u bolnicu Sveti Sava na oporavak, i iako su članovi porodice izjavljivali da se oseća bolje, sinoć smo izgubili Velimira Batu Živojinovića.


Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini.

Pogledajte fotografije i pojedine likove koje je tumačio


Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu.

Potom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu. Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića.

Prema Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.


Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.
Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".
Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Bato, hvala na svim ovim ulogama!

Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Izvor: MONDO - Petar Stojanović

 Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca.
On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Šta ste naučili na Akademiji?

legendarni glumac je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje šta je naučio na Pozorišnoj akademiji rekao: "Ništa"! "Gluma se ne uči u školi. U pitanju su emocija i koncentracija. Tvrdim da svaki čovek može da bude veliki glumac. Suština glume je umeće reditelja: kakve indikacije dobije, takav će i biti. Morate izaći iz Bate Živojinovića i postati Valter, postati neko drugi…".

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Komentari 132

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Иван

"Црни Аранђеле"...нека ти је вечна слава легендо Српског друштва. Никад нећеш бити заборављен Валтере наш. Никад и нико неће моћи да буде ти,твој лик је један,твоје глуме су непоновљиве. Хвала ти за сваки филм којим си нас насмејао,сваку глуму којом си нас очарао. Још једном...Вечна ти слава и уживај тамо горе,негде где је лепше него овде доле,уживај са твојим давно преминулим пријатељима,колегама и снимите тамо горе један филм,који ће бити најбољи до сада,који неће дозволити да икада будете заборављени! Последњи поздрав нашем великом Бати Живојиновићу.

titula

Zbogom legendo, hvala ti..

@

Sednem da konacno napisem koju rec o ovome i zaplacem. Nemoguce je ostati hladan na ovakvu vest. Izgubili smo jos jednog izuzetnog glumca, a pre svega fenomenalnog coveka. Valter, Aranđel i desetine drugih bice zauvek zapamceni. A on, kao legenda koja ih je stvorila ce ostati neko sasvim poseban. Takvi se ne zaboravljaju. Nadam se da sada makar moze da odmori. Hvala, Bato, neka te andjeli cuvaju.

SERIJE