• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na listi najkonkurentnijih ekonomija nas ni nema

Izvor MONDO/Tanjug

Sjedinjene Američke Države predale su titulu najkonkurentnije svetske ekonomije kineskom Hong Kongu, prema najnovijem izveštaju za 2016. godinu IMD Svetskog centra za konkurentnost (World Competitiveness Center) iz Lozane.

Srbija nije ni blizu "kandidature" za listu, na kojoj je rangirana 61 država. Tu se nalaze samo dve zemlje sa prostora nekadašnje Jugoslavije, i to Slovenija, koja se popela sa ranijeg 49. na 43. mesto, i Hrvatska koja je ostala na začelju, na prošlogodišnjoj 58. poziciji.

Faktori uspeha

Svako rangiranje se zasniva na analizi više od 340 kriterijuma koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomska uspešnosta, efikasnost vlade, poslovna efikasnost i infrastruktura. "Zajednički obrazac među svim zemljama u prvih 20 je njihov fokus na regulativu koja prijateljska za poslovanje, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije", dodao je Arturo Bris.

Od zemalja iz regiona, Mađarska je kotirana na 46. mestu, Rumunija na 49. a Bugarska na 50. mestu..

Hong Kong se, prema rang listi objavljenoj na sajtu IMD-a, popeo sa prošlogodišnjeg drugog na prvo mesto ove godine, Švajcarska je napredovala sa četvrtog na drugo mesto, dok su SAD pale na poziciju broj tri.

Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada zaokružuju tim od 10 vodećih najkonkurentnijih zemalja u svetu.

Zanimljivo je da je Rusija napredovala za jedno mesto na 44. poziciju, dok je Grčka pala za šest pozicija na 56. mesto.

Centar IMD za konkurentnost, istraživačka grupa unutar IMD poslovne škole, objavljuje rang listu svake godine od 1989, koja je široko priznata kao vodeća godišnja ocena konkurentnosti zemalja.

Direktor Centra Arturo Bris kaže da je dosledna posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta bila ključna za skok Hong Konga na čelo liste, kao i da mala veličina Švajcarske i njena predanost kvalitetu omogućava toj zemlji brzo reagovanje čime održava svoju privredu na vrhu.

"SAD i dalje imaju najbolje ekonomske rezultate u svetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri oceni konkurentnosti", rekao je on.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lee

Vođa više voli "duing biznis" listu. To smo u prvih 200.

ta lista

pokazuje stvarno stanje nase ekonomije i privrede, sto mi kao narod vidimo i osecamo, a nasi dusebriznici- koji nas guraju u dugove i nasa vlast- koja nas uporno zavarava, pokusavaju da prikriju. sada ce verovatno reci da su to zuti sredili

special image