mondo.rs

Ako želite da budete dobar roditelj...

Autor:

Đovani Boleo je bio italijanski psihijatar koji se smatra ocem moderne dečije psihologije. Pročitajte njegove savete roditeljima. Radi se o sasvim jednostavnim pravilima koje, međutim, roditelji kao da ponekad zaborave.

1
A- A A+

Dajte manje
Potpuno je jasno da deca imaju previše stvari. Od kad se rode svi članovi porodice ih obasipaju poklonima i igračkama. Međutim, malo nakon što su dobili novu igračku, sve je razbacano svuda po sobi. To ih samo navikava da sve očekuju i da poklone prihvataju zdravo za gotovo, to gasi osećaj želje i budi osećaj dosade. Deca imaju potrebu da osete želju za nekom igračkom, ali i da nauče da se izbore sa frustracijom neispunjene želje.

Učite decu da vam pomažu
Uključite decu u kućne poslove već između treće i pete godine. Neka rade zajedno sa vama. Kako rastu učite ih složenijim poslovima. Korisno je, na primer, da znaju da zašiju dugme i ispeglaju svoje stvari.

Dajte prednost edukativnim igrama
Najlepše igre su one koje stimulišu kreativnost, maštu i koje se igraju sa mamom i tatom. Za zajedničku igru nije potrebno mnogo igračaka, već mašta za upotrebu svakodnevnih predmeta koje možemo naći u u kući. Dosadu je najlakše pobediti uz malo kreativnosti i uradi sam igrama.

Učite decu lepim stvarima
Navikavajte decu na umetnost i prisustvo lepog u životu. Pozorište, muzika, izložbe, književnost i drugi vidovi umetnosti bude u čoveku želju za poboljšanjem, za lepim. Novac potrošen na kulturu je dobro potrošen novac.

Provodite kvalitetno vreme sa detetom
Nije važno koliko se vremena provodi sa decom, već koliko je to vreme kvalitetno. Kada se vratite kući sa posla, umesto da prvo pitanje koje uputite detetu bude vezano za školu i domaće zadatke ili prekor za neki događaj iz škole, posvetite bar 20 minuta igri i maženju. Ovo vreme je veoma važno jer vam omogućava da prvo pokažite detetu da vam je nedostajalo i da ga volite, a tek kasnije da se posvetite ozbiljnim temama, piše "Najbolja mama na svetu".

Omogućite detetu bavljenje nekim sportom
To treba da bude, pre svega, sport koji se sviđa detetu. Najbolji su grupni sportovi koji detetu mogu da pomognu da shvati da nije važno samo pobediti već uložiti dosta truda. Dovoljna su dva do tri sata nedeljno i isticanje koristi za telo i duh.

POGELDAJTE FOTO GALERIJU I NEKE POZNATE MAME, TATE I NJIHOVU DECU:


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti