mondo.rs

Šta bi svaki roditelj trebalo da nauči dete

Autor:

Klinički psiholog kaže da bi ovu rečenicu svaki roditelj trebalo da kaže svom detetu, kako bi im ojačali samopouzdanje i pomogli im da veruju u sebe.

0
A- A A+

  Klinički psiholog Endru Fuler smatra da roditelji ne treba da forsiraju svoju decu, već da im pomognu da sami ostvare svoj potencijal.

"Svako dete ima veći kapacitet nego što ono sami ili što mi to shvatamo", počinje Fuler, inače specijalizovan za izučavanje mozga i pamćenja.

"Najvažnije je da svojoj deci stavite do znanja da verujete u njih, bez obzira na sve", kaže psiholog. Drugim rečima, svaki roditelj bi svom detetu trebalo da kaže sledeću rečenicu: "Znaj da te volim bez obzira na to da li pobeđuješ ili gubiš".

"Vaša deca će se suočavati sa preprekama koje će im stajati na putu do onoga što žele, ali neka znaju da ćete vi uvek verovati u njih, ohrabrite ih da nikada ne napuštaju svoje snove", savetuje on.

Osim što ćete deci tako poslati poruku da su oni jednako sposobni, kreativni ili pametni kao najpametnija osoba koju poznaju, time ćete ih naučiti i da ne mogu ostvariti uspeh bez uloženog napora, a i po kojeg razoračaranja na tom putu.

"Moraju da se trude. Neće proći svaki test sa najboljim ocenama, neće pobediti na svakom takmičenju".

Psiholog savetuje da počnete tome da ih učite na vreme.

Pored razgovora sa decom, on kaže da pisanje pisama može biti moćan način da im usadite ove važne poruke.

Pored toga što roditelji treba da nauče decu da veruju u sebe, Fuler kaže da treba svoju decu da pripreme i za neuspehe, da ih nauče da se ne povlače pred izazovima i da uče iz svojih grešaka.

"Ohrabrite ih da preuzmu rizik i čak iako ne uspeju iz prvog ili drugog puta, naučiće nešto iz toga, pa će uspeti sledeći put".

Iako ovaj psiholog smatra da je važno da deci objasnite da je učenje zabavno, jednako je bitno naučiti ih da ponekad nije zabavno - ali da svejedno moraju da prihvate izazov.

Njegovi saveti za roditelje možda su najbolje sažeti u ovoj poruci bezuslovne ljubavi. "Znaj da te volim bez obzira na to da li pobeđuješ ili gubiš, i želim da imaš neverovatan život jer znam da si sposoban/sposobna za to. Volim te i verujem u tebe" - to bi, po Fulerovom mišljenju svaki roditelj trebalo da govori svom detetu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti