Prasići koji imaju ljudske organe?!

To nije naučna fantastika, to je stvarnost - naučnici prave prasiće koji imaju ljudske organe!

6
A- A A+

Zbog nedostatka organa za transplataciju - pankreasa - naučnici u Americi ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta, 28 dana pre nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa sa tim ljudskim organom.

Prošle godine, Nacionalni institut za zdravlje u Americi, proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata. Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovekom.

Biolog Pablo Ros kaže da je to malo verovatno, ali da moraju da budu oprezni. "Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak sa ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo."

Koje sve organe može da nam da svinja

Profesor na odeljenju za neurohirurgiju Univerziteta u Minesoti Valter Niska, tvrdi da su svinje "najsavršeniji ljuidski inkubator" i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnjače.

Embrioni su deo istraživanja čiji je cilj je prevazilaženje svetskog deficita organa za transplataciju.

Tim Univerziteta u Kaliforniji objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju "ljudska svinja", ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.

"Ljudska svinja" se proizvodi u dve faze. Prvo, tehnika poznata kao uređivanje CRISPR gena se koristi za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska "rupa". Zatim se ubrizgava matična ljudska ćelija IPS u embrion. IPS ćelije su izvedene iz tela formiranog čoveka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa.

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje, Pablo Ros reako je za BBC da se "nada da će embrioni normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljudskog sastava i funkcije, i da će biti kompatibilan sa pacijentima koji čekaju transplataciju".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti