• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za benzinom je cena OK, ali za dizel nas baš deru

Izvor Tanjug

Cene benzina i TNG u Srbiji su malo ispod regionalnog proseka, dok je prosečna cena dizela među najvišima, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

UNKS je do ovakvih rezultata došao poređenjem cena goriva izraženih u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka u zemljama regiona.

Benzin BMB 95 je najjeftiniji u BiH, gde litar ovog goriva košta 0,89€, zatim u Bugarskoj (0,98€), Makedoniji (1,03€) i Srbiji (1,07€), dok je najskuplji u Grčkoj (1,38€), Hrvatskoj (1,21€) i Sloveniji (1,2€).

Za litar dizela najveći iznos izdvajaju građani Albanije - 1,16€, Hrvatske 1,12€ i Srbije 1,1 €, a najmanje žitelji Makedonije 0,81€, BiH 0,86€ i Bugarske 0,96€.

Visok nivo prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu, kako se navodi u saopštenju UNKS-a, uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina, čime je udeo državnog zahvatanja praktično izjednačen sa udelom zahvatanja u benzinu.

Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i poreza na dodatu vrednost je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri.

Prema analizi UNKS-a, najvišu cenu autogasa imaju Grčka i Crna Gora, koji litar plaćaju po 0,65€, Srbija je u "zlatnoj sredini" sa cenom od 0,51€, dok stanovnici BiH i Albanije, čiji četvorotočkaši idu na ovaj pogon, "prolaze" najjeftinije sa cenom od samo 0,33€, odnosno 0,4€.


Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banacanin

Nije samo cena goriva vec I kvalitet. Dzabe ako sipas 50l a trosi ti 15l/100km...

Alo

Sve je u Bosni, tacnije u R. Srpskoj (Bijeljina, tu ja sipam, inace sam iz Sapca) jeftinije u proseku 30-40 din. po litri. Bio sam juce, sad mi bas krivo sto nisam slikao cene da vam dokazem. Pazi, euro dizel na Nis-u u Bn jeftiniji za 35 din. nego euro dizel na Nis-u u Sapcu. Logika ? Pa drzava uzima ogromne akcize. Kompanije prodaju isto to gorivo za 50- 60 din., sve ostalo su drzavne akcize.

OooOo

Dranje,al glasali ste

special image