• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpuštanja u Fijatu - katastrofa za Kragujevac!

Izvor MONDO/Agencije

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je novinarima rekao da je vesti iz Fijata najgora koju je čuo za godinu i po dana koliko je na toj funkciji. Vlada sve učinila da Fijat može dobro radi, kaže potpredsednica Mihajlović.

Najava iz Fijata da ponovo ukida treću smenu ali i da planira smanjenje broja radnika kroz socijalni program i dobrovoljni napuštanje fabrike, uznemirila je Kragujevčane, ali i srpsku vlast.

Spas u malim investitorima

Nikolić je kazao da je cilj lokalne vlasti da u Kragujevac dovede više malih investitora, kako bi se sprečilo da zbog promene načina poslovanja jednog investitora veliki broj ljudi bude nezaposlen. "To je strategija kojom ćemo se baviti čim budemo stavili u pogon novu industrijsku zonu", rekao je Nikolić.

Nažalost, takva vest u Kragujevcu, gradu koji praktično živi od Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, nije neočekivana.

"U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u Fijatu najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato što nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje", rekao je Nikolić.

On je naveo da je stanje na tržištu takvo da se slaba potražnja za model automobila koji se proizvodi u Kragujevcu.

Po njegovim rečima, ukidanje treće smene pogodiće ne samo zaposlene u fabrici FCA koji ostaju bez posla i njihove porodice, nego i budžet grada čiji su prihodi od porez na zarade radnika te fabrike oko 40 miliona dinara mesečno.

VLADA JE ISPUNILA SVOJ DEO DOGOVORA

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas povodom odluke Fijata u Srbiji da ukine treću smenu u kragujevačkoj fabrici da ne postoje nikakvi problemi sa naše strane i da je Srbija poštovala sve dogovore i rokove.

Ministarstvo privrede: Čekamo dopis

Ministarstvo privrede Srbije je danas saopštilo da ga nije ni na koji način poslovodstvo kompanije FAS nije obavestilo o ukidanju smene. "Saznanja o razgovoru čelnika kompanije i sindikata dobijene su samo putem medija i Ministarstvo privrede čeka zvaničan dopis poslovodstva u kojem bi se detaljno obrazložilo s kojim se eventualnim problemom kragujevačka fabrika susreće", piše u saopštenju. Dodaje se da će Ministarstvo privrede učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona, da bi se eventualni problemi otklonili i fabrika nastavila da radi punim kapacitetom.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je Fijat krajsler Srbija obavestio sindikate da će od avgusta ukinuti treću smenu i da se već razgovra sa radnicima o socijalnom programu i otpuštanjima i da li vlada tu može nešto da učini pošto je vlasnik 33 odsto tog predzeća da ne zna detalje i da bi Ministarstvo privrede moglo na to da odgovori, ona je odgovorila:

"Nisam u potpunosti informisana o tome i to je pitanje za Ministarstvo privrede, ali ako je to tačno - to nikako ne može biti zato što Srbija nema uslove ili nije pogodno tle za investicije ili što postoji bilo kakav problem sa naše strane", istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da se tu verovatno radi o problemima funkcionisanja Fijata i eventualno njihovih finansijskih problema.

"Naša strana je poštovala sve dogovore i rokove i uradili smo puno kada govorimo o ulaganju investitora u Srbiju", dodala je Mihajlović.

Kompanija Fijat Krajsler Srbija iz Kragujevca prebaciće proizvodnju iz tri u dve smene, a u saradnji sa sindikatima radi i na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih, saopšteno je juče iz FAS-a posle sastanka rukovodstva kompanije sa predstavnicima Sindikata.


"U skladu sa zahtevima tržišta, kompanija je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovođenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene", navodi se u saopštenju FAS-a sa sastanka na kome je razmotrena trenutna situacija na evropskom tržištu automobila.

U saradnji sa sindikatima, dodaje se dalje, kompanija radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali. Ovo je, kako se navodi, u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene.

Reorganizacija neće uticati na kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu kompanije FCA Srbija, poručili su iz fabrike.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RUTZ

Da u kgu nije novca koji svaki mesec ostavljaju studenti i koji je naravno neoporezovan,ne bi imali leba da jedu...fijat je prevara klasicna,od nje su samo italijani zaradjivali.

62

tako će biti sa svim istorijskim investitorima,posla samo ima dok država daje pare za subvencije. Sve ove fabrike koje sr dovode i nisu neka proizvodnja,dok Srbija daje subvencije radiće,a posle toga ... i svi mogu da premeste proizvodnju jer su sve sem opreme dobili od Srbije,na čelu sa jeftinom radnom snagom kojom premijer želi da privuče investitore

😎

Nikome ne mislim nista lose,ali stara izreka glasi "Kako doslo tako i otislo."Sve ove godine drzava je davala(tj mi,gradjani)da taj isti FIAT ostane i posluje u Srbiji iako realno za to ne postoje uslovi.Ista prica sa zelezarom u Smederevu.Zao mi je da bilo ko ostane bez posla,to smo supruga i ja doziveli 2001,ali ako nesto ne valja to ne valja.Bolje zatvoriti nego vestacki odrzavati i praviti samo gubitke.Neka vam je srecno.

special image