mondo.rs

Led Zeppelin "ukrao" "Stairway to heaven"!?

Autor:

Članovi legendarnog benda Led Zeppelin na suđenju, pod optužbom da su ukrali rif jedne od najpoznatijih pesama svih vremena - "Stairway to heaven"!

10
A- A A+
gitara, električna gitara, instrument, muzika, muzički instrument, elektricna gitr Foto: Mondo/ Stefan StojanovićPre 45 godina nastala je pesma "Stairway to heaven", koja je vremenom postala vanvremenski hit, gotovo himna rokera.        

 Više od četiri decenije kasnije članovi benda Led Zeppelin, koji su i napravili tu pesmu, izvedeni su pred sud u procesu koji je protiv njih poveden pod optužbom da su čuveni rif iz pesme ukrali!

Robert Plant i Džimi Pejdž se terete da su "pozajmili" uvod u pesmu od grupe Spirit, odnosno instrumentala "Taurus" iz 1967. godine.

Zastupnik tužbe Fraensis Alekzander Melouflaj kaže da je od novčanog obeštećenja, a zahtev je na milion dolara, važnije da se "oda priznanje stvarnim autorima numere". A autor te numere je gitarista grupe Spirit Rendi Kalifornija.

Kalifornija je preminuo 1997. godine, ali bi, u slučaju da tužilac dobije slučaj, i njegovom fondu išao deo prihoda od budućih emitovanja pesme "Stairway to heaven".

Sudija Geri Klausner je u aprilu odlučio da ovaj slučaj dobije sudski epilog, smatrajući da ima dovoljno elemenata za tužbu, kao i da postoji "suštinska sličnost" ove dve pesme, kao i da su članovi Led Zeppelina zaista bili inspirisani ovim instrumentalom grupe Spirit kada su stvorili "Stairway to heaven".      

Nije tajna da su članovi Led Zeppelina na početku karijere svirali obrade već postojećih pesama, kao i da su slušali grupu Spirit, čak i nastupali zajedno. Pesma "Taurus" često je bila svirana upravo na tim zajedničkim nastupima.           

Da li je taj sporni rif jedinstven?

Ne baš.

Gitarista Lorens Džuber, koji je svirao u bendu Wings sa Polom Makartnijem, primetio je da je uvodni deo pesme sličan sonati za gitaru, violinu i violu, koju je još u 17. veku komponovao Đovani Batista Granata.

Pravni zastupnik Led Zeppelina kaže da su se oba benda, dakle i Cepelini i Spirit, u svojim numerama "oslonili na vekovima star, uobičajeni muzički element", koji ne podleže autorskim pravima.


Stairway to heaven

Izvor: YouTubeSPIRIT - Taurus

Izvor: YouTubeGitarista upoređuje dve pesme

Izvor: YouTube


A evo i kompozicije Đovanija Batiste Granate (poslušajte početak)

Izvor: YouTube
Povezano

Sve vesti