• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I MMF potvrdio: BDP-a će porasti 2,5%

Izvor MONDO/Tanjug

Međunarodni monetarni fond je ponovo povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2016. godinu na 2,5 odsto sa prethodno predviđenih 1,8 procenata, i očekuje da će inflacija u ovoj godini dostići 1,3 odsto.

Ovo je drugi put u dva meseca da MMF podiže prognozu rasta srpske privrede, budući da je to već učinio u aprilu kada je korigovao svoju procenu naviše za 0,05 procentnih poena, na 1,8 procenata.

Arsić: Može i do 3%, to je prosek regiona

Moguće je očekivati da će ove godine stopa rasta BDP iznositi između 2,5 i tri odsto, što je stopa koja odgovara proseku rasta u zemljama Centralne i Istočne Evrope, izjavio je danas ekonomista Milojko Arsić i dodao je realno da se u Srbiji desi ekspanzivna fiskalna konsolidacija. "Za Srbiju je to relativno visoka stopa rasta imajući u vidu da se sada sprovodi fiskalna konsolidacija i značajno je smanjena domaća tražnja. U Srbiji je realno da se dogodi ekspazivna fiskalna konsolidacija", rekao je Arsić na predstavljanju publikacije Finansije top 2015/2016, magazina "Biznis i finansije", dodajući da je to stopa koja odgovara proseku zemalja Centralne i Istočne Evrope od oko 2,8 odsto.

"Sada očekujemo da će u 2016. godini realan rast BDP-a iznositi 2,5 procenata, a inflacija 1,3 procenta", saopštio je danas šef Misije MMF-a, Džejms Ruf, na kraju posete Beogradu, organizovane povodom razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

"Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju", naveo je Ruf, ističući da ekonomski rast jača, podržan značajnim investicijama i povećanjem neto izvoza.

Prema njegovim rečima, inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih.

Eksterni deficit bilansa tekućih transakcija opada zahvaljujući, kako je rekao, značajnim izvoznim rezultatima.

Rast BDP-a do 2,5 odsto najavio je pre mesec dana mandatar Aleksandar Vučić ali su u MMF bili skeptični sve do dolaska u Beograd i srpske prezentacije .

BUDŽETSKA RUPA PADA NA 2,5%

Šef Misije MMF ocenio je da Srbija može da ostvari pad deficita opšte države na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) umesto ranije ciljanog nivoa od 4,0 procenta.

"Srpske vlasti nastavljaju da postižu važan napredak u fiskalnoj konsolidaciji", naveo je Ruf u saopštenju na kraju posete.

Dobri fiskalni rezultati iz 2015. godini se, kako ocenjuje, "nastavljaju i u 2016. i svi kvantitativni ciljevi izvršenja u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina u značajnoj meri i prebačena".

"Pod uslovom da se do do kraja godine nastavi bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje budžetskih rashoda, u 2016. godini deficit opšteg države trebalo bi da opadne na oko 2,5 procenata BDP-a, u poredenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto BDP-a, čime bi bila zabeležena još jedna godina fiskalnih rezultata koji su značajno bolji od projektovanih", dodao je Ruf.

Misija MMF, koju je predvodio Ruf, boravila je u poseti Beograd u periodu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

80

Laž. I MMF je sumnjiva organizacija, da ne upotrebim jaču reč

Petar

Jako molo kom a da kukaju . Nekad sam i ja mnogo verovao u novu vlast i dobio 000 . Sad imam strpljenje i malo vere .

Da

A plate da povecate? Penzije? Otkaze dobijaju samo oni koji nisu prihvatili da glasaju za ovu vlast. A zaposljavaju se oni kojima su obecani poslovi u drzavnim firmama. Strancima ste prodali sve, pretvorili narod u robove.. Al samo narod nek gleda pink happy i sastavlja kraj sa krajem ako uopste moze da se sastavi. Hranimo se ko zna kakvom hranom raznoraznih k-plus premia 365 itd proizvoda.. Zbog "akcijskih cena", kupujemo na kredite i rate, racune placamo kad moramo, presipamo iz supljeg u prazno, nazalost vec 30 godina .. Bravo mmf i vladi na ovako dobrim uslovima zivota.

special image